Radar · Nyheter

Bräckligt lugn i Gaza efter intensiv natt

En palestinsk flicka tittar ut från familjens hus på tisdagen mot rester av Hamasledaren Ismail Haniyas högkvarter i Gazaremsan.

Ett bräckligt lugn har återvänt till Gazaremsan, efter en natt med intensiv raketbeskjutning från området mot Israel med israeliska flygattacker som svar.

Enligt den israeliska militären har totalt omkring 60 raketer skjutits mot Israel från Gazaremsan under måndagen och natten mot tisdagen. Detta trots besked från den palestinska islamiströrelsen Hamas om att ett avtal om eldupphör nåtts via egyptisk medling med verkan från 21.00 svensk tid på måndagskvällen.

Israel svarade med att attackera runt 15 nya mål i Gazaremsan under natten, däribland vad man beskriver som en av Hamas militäranläggningar och ett mål tillhörande Islamiska jihad, en annan väpnad gruppering.

"Mycket kraftfullt"

Enligt en palestinsk säkerhetskälla genomförde Israel omkring 80 angrepp mot området.

– Vårt svar var mycket kraftfullt – mycket, mycket kraftfullt, säger den israeliske premiärminister Benjamin Netanyahu under sitt besök i Washington.

Hamas behöver förstå att vi inte kommer att tveka att gå in (i Gazaremsan) och ta alla nödvändiga steg, fortsätter han.
Vid femtiden på tisdagsmorgonen svensk tid lugnade läget ner sig i Gazaremsan.

Sju skadade

Uppgifterna om eldupphör – som inte kommenterats av Israel – kom efter det att Israel under måndagskvällen slagit till mot Hamasledaren Ismail Haniyas högkvarter liksom många andra mål runtom i Gazaremsan.

Sju personer skadades, enligt hälsomyndigheten i Gaza. Inga dödsfall har rapporterats från någon av sidorna i konflikten.
Upptrappningen inleddes sedan en långdistansraket avfyrats tidigare under måndagen från den palestinska enklaven och skadat sju personer då den slog ner norr om Tel Aviv.

Netanyahu, som även är försvarsminister, avbröt på tisdagen sitt besök i USA för att flyga hem till Israel. Han står inför en svår utmaning i valet den 9 april och pressas på hemmaplan att agera med hård hand mot Hamas.