Glöd · Debatt

Nya Zeeland måste skärpa vapenlagarna

Hade den australiske skytten/terroristen ”gästlicens”? undrar Erik Eriksson.

DEBATT Trots allt som sägs om det fredliga, liberala Nya Zeeland efter terrorattacken måste jag påpeka att där finns en vapenfetischism att ta itu med (kanske behöver vapenlagarna skärpas lite överallt). Under min tid där reagerade jag över en annons från affären Gun City om ”Christmas Sale” (julrea på vapen) i just Christchurch och tog bussen dit. Framför affärskomplexet satt skylten: ”The Worlds Biggest Gunstore”.

Det visade sig vara en stor affär där väggarna var klädda med alla slags vapen i prydliga ställ. Inget larv som i Sverige, med puffrorna i ett särskilt valv. Innertaket pryddes av troféer, huvuden av kronhjort, ståtliga djur. Allt fanns att köpa, från uniformer och jägarkängor till avancerade kulsprutor näst intill militär modell. Intervju med en expedit gav följande: För de senare (”halv”-automatvapnen) får du inte ha förekommit i polisregistret under senaste tio åren, för ”vanliga” vapen räcker det med fem ”rena” år för att få tillstånd.

Du måste gå igenom säkerhetskurs och intervjuer där lämpligheten att äga vapen dokumenteras. För automatvapnen behöver du dessutom ett extra intyg från betrodda personer. Men som besökare kunde jag få en ”gästlicens” betydligt enklare. Jag tackade: jag kommer inte att stanna så länge i detta vackra land på andra sidan jordklotet att det är lönt. Hade den australiensiske skytten/terroristen ”gästlicens”?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV