Radar · Nyheter

Northern Wind pågår i Norrbotten

Militärövningen Northern Wind pågår sedan i måndags i norra Sverige, Finland och Norge. 10000 soldater deltar i flygövningen som arrangeras i samarbete med Nato. Enligt Försvarsmakten övas viktigt nationellt försvar och samarbete med andra bataljoner. Det sker dock på bekostnad av miljön.

Northern Winds huvudsakliga aktiviteter pågår mellan den 18 och 27 mars. Av de 10000 soldaterna är 3000 svenska, och övriga från Finland, Norge, Storbritannien och USA, skriver SVT. På måndagen inkom ett larm till räddningstjänsten om att ett miljöfarligt ämne släppts ut i Svartbyn utanför Överkalix.

– Det är militärens elverk som läckt ut diesel. Ungefär 20 liter. Det finns en vattentäkt i närheten så vi ska åka dit och hjälpa till, sa Conny Qvarfordt, inre befäl vid räddningstjänsten, till SVT på måndagen.

Qvarfordt fortsatte med att säga att han inte trodde det var någon fara att dieseln skulle läcka ut i vattentäkten. Övningen Northern Winds arrangeras i samarbete med Nato. Sverigeär inte medlem men däremot värdland för övningen.

Det så kallade värdlandsavtalet har kritiserats hårt för att egentligen vara detsamma som ett indirekt medlemsskap som urholkar Sveriges alliansfrihet. Det är möjliggör också den här typen av omfattande övningar på svensk mark. Enligt Försvarsmakten är målet med övningen att:

”… i vintermiljö öva taktisk ledning av luftstridskrafterna och den luftoperativa förmågan i ett nationellt högkonfliktscenario.”

Övningen sträcker sig över ett område från norra Finland, in i Sverige och östra Norrbotten ned till Boden. I Haparanda fördubblas befolkningen under övningen.

– Det är full rulle från morgon till kväll, det är bra för affärerna, berättar Johan Pelli som jobbar på en bensinmack i Haparanda för SVT.