Radar · Nyheter

Muslimsk minoritet förtrycks i Kina

Över en miljon uigruer och andra personer med muslimsk tro sitter fängslade i Xinjiangprovinsen, Kina, skriver nyhetsbyrån Reuters. FN har flera gånger uttryckt oro över hur Kina behandlar de muslimska minoriteterna. Interneringsläger där de ska omvändas är en av orsakerna till att FN reagerat starkt.

De kinesiska myndigheterna uppger i ett dokument att de sedan 2014 har fängslat nära 13 000 terrorister, brutit upp 1 588 våldsamma terrorgrupperingar, straffat 30 645 personer för sammanlagt 4 858 olagliga religiösa aktiviteter och konfiskerat 345 229 kopior av illegalt religiöst material. De flesta som fängslas får inte hårda straff, utan ska lära sig om ”felaktigheterna i deras sätt.”

Den i huvudsak berörda gruppen uigurer och föreningen World Uyghur Congress svarade på informationen via mejl: ”Kina förvränger medvetet sanningen”, skrev talespersonen Dilxat Raxit .

Dilxat Raxit menar att terrorismbekämpning är ett svepskäl för att fortsätta förtrycka uigurer. I dokumentet stod det också att Xinjiangprovinsen har stått inför allt större utmaningar sedan den 11 september 2001, uppger Reuters. Kina hänvisar till ökad aktivitet bland extremister från Östturkestan, det vill säga, det landområde som också kalllas för Xinjiang.