Radar · Nyheter

”Domen sänder chockvågor i Iran”

Den iranska människorättadvokaten Nasrin Sotoudehs hårda dom sänder ett tydligt budskap om vad som händer med de som gör motstånd i Iran. ”Hon dömdes enbart på grund av sitt arbete mot dödsstraffet och för att hon försvarat kvinnors rättigheter,” säger Ami Hedenbord, Amnesty Sverige.

Nasrin Sotoudehs exceptionellt hårda dom på totalt 38 år i fängelse och 148 piskrapp kan ses som en del av en trend där yttrandefriheten inskränks allt mer i Iran, menar Ami Hedenborg, talesperson för svenska Amnesty.

– Domen sänder chockvågor och ett budskap om vad som kan hända de som försöker göra motstånd, säger hon.

Näst efter Kina är Iran det land som avrättar flest människor varje år. Nasrin Sotoudeh är en stark och välkänd motståndare till dödsstraffet. Hon försvarade även många av de kvinnor som riskerar upp till tio års fängelse efter vad som kommit att kallas för slöjprotesterna. Iransk polis har varnat för att kvinnor som deltar i protester mot den obligatoriska slöjan riskerar tio års fängelse, uppger BBC. Demonstrationerna spreds som en löpeld på sociala medier och syftet var att uppnå mer frihet för kvinnor och att avskaffa kravet på att täcka håret. Men Hedenborg menar att utvecklingen istället går åt det motsatta för Irans kvinnor och progressiva människorättsaktivister.

– Domen mot Nasrin Sotoudeh visar hur otroligt illa det står till med situationen för kvinnor i Iran, säger Ami Hedenborg.

Amnesty International kräver att Sotoudeh omedelbart ska släppas fri. På bara ett par dagar samlades 250 000 underskrifter in. Svenska Amnestys kampanj pågår till i april och har i skrivande stund 47 345 underskrifter.

– Att Amnesty och andra människorättsorganisationer gör påtryckningar kan absolut ha effekt. Men även individuella länder och EU måste agera och lyfta frågan om både Sotoudeh och andra fängslade aktivister och intellektuella, som den dödsdömda svensk-iranska läkaren Ahmadreza Djalali, i varje kontakt med Irans högsta ledare, säger Ami Hedenborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV