Radar · Nyheter

Proteströrelsen till armén: Blanda er inte i

Militären ska hålla tassarna borta från den politiska processen, säger Algeriets nya oppositionskoalition Nationell samordning för förändring.

Abdelaziz Bouteflika och hans regering måste avgå, och militären ska inte blanda sig i den politiska processen. Det är beskedet från Algeriets nya oppositionskoalition, Nationell samordning för förändring, som vuxit fram ur den historiska proteströrelsen mot landets kritiserade president.

Protesterna i Algeriet har pågått i drygt en månad.

Ur vad som tidigare identifierats som en ostrukturerad folkrörelse utan tydliga ledare har nu flera inflytelserika personer stigit fram och tagit täten – bland dem den tidigare finansministern Ali Benouari och oppositionsledaren Karim Tabou.

I ett nytt uttalande kräver de att president Abdelaziz Bouteflika och hans regering avgår före mandatperiodens slut den 27 april, och att parlamentet och senaten upplöses.

”Vi är i ett akut behov av radikala förändringar av det politiska systemet, som bör ledas av nya personer utan koppling till den sittande makten”, skriver koalitionen i uttalandet.

Bouteflika vill ha konferens

Den 82-årige presidenten Abdelaziz Boutelifka meddelade i februari att han kandiderar till president en femte gång i det presidentval som planerats till den 18 april. Beskedet fick mothugg av befolkningen, som i hundratusental tog till gatorna i missnöje.

Bouteflika har sedan dess dragit tillbaka kandidaturen, men också flyttat fram presidentvalet på obestämd tid.

Istället för att byta ut den styrande makten, som proteströrelsen kräver, har han utlyst en ”nationell konferens” som ska förändra det politiska systemet och förbereda en ny konstitution.

Den politiska oppositionen har länge varit splittrad och tandlös i Algeriet, vilket den sittande makten har utnyttjat.

Militären: "Vi bör hitta lösning"

Koalitionen Nationell samordning för förändring kräver också att militären spelar sin konstitutionella roll, utan att blanda sig i ”den folkliga viljan”.

Militären är en historisk mäktig institution i Algeriet, men har under proteströrelsen mot Abdelaziz Bouteflika hittills hållit sig i kulisserna. Den linjen kan komma att ändras, antyder nya kommentarer från militärens stabschef och landets vice försvarsminister, Ahmed Gaed Salah.

– Militären kommer att fortsätta att vara en stadig borg för landet. Vi bör axla ansvaret att hitta en lösning så fort som möjligt, sade Gaed Salah i måndags, i ett tv-sänt uttalande.

Historien ger rätt till de som oroar sig för arméns inblandning i folkliga val. 1992 iscensatte militären en statskupp och ställde in det planerade parlamentsval som Islamiska räddningsfronten (FIS) såg ut att vinna.

Kuppen utlöste det inbördeskrig som skulle komma att härja i tio år och skörda hundratusentals liv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV