Radar · Nyheter

Över 1 000 omkomna i cyklonen i Moçambique

En bild visar förödelsen i staden Beira i Moçambique.

Allt tyder på att över 1 000 personer omkommit i ovädret i Moçambique, säger president Filipe Nyusi i ett tal till nationen. Nittio procent av staden Beira är skadad eller förstörd efter den tropiska cyklonen Idais framfart, enligt Röda Korset.

”Omfattningen av skadorna orsakade av cyklonen Idai som slog mot staden Beira i Moçambique är massiv och skrämmande”, skriver Jamie LeSueur vid Internationella rödakorsfederationen (IFRC) i ett uttalande.

Staden, landets fjärde största, har omkring en halv miljon invånare.

”Situationen är fruktansvärd. Förstörelsens omfattning är enorm”,  fortsätter LeSueur och tillägger att situationen utanför staden kan vara ännu värre.

Damm brast

I söndags brast en stor damm och skar av den sista förbindelsen till staden, enligt IFRC.

Cyklonen drog in i förra veckan, och dessförinnan hade landet drabbats av kraftigt regn med översvämningar som följd.

Myndigheterna har tidigare angivit antalet bekräftade döda under måndagens oväder i Moçambique till mellan 84 och 89. Men även president Filipe Nyusoi beskriver nu omfattningen av katastrofen som enorm och säger att han själv sett kroppar flyta i floderna när han flugit över den drabbade regionen i landet.

"Kommer stiga kraftigt"

Han säger i ett tal till nationen att antalet omkomna kommer att stiga kraftigt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Allt tyder på att över 1 000 människor kommer att konstateras döda, säger Nyusoi enligt nyhetsbyrån AFP.

AFP rapporterade tidigare att 138 människor har omkommit i Moçambique och grannlandet Zimbabwe. Enligt tidigare FN-uppgifter har över 100 personer mist livet i översvämningar de senaste veckorna i Moçambique och Malawi. IFRC uppger att minst 100 personer saknas i Zimbabwe. Organisationen bedömer att antalet bekräftat döda kommer att stiga. 

Enligt Unicef påverkas även den humanitära hjälpen på plats.

– Jag har aldrig sett en stad i den storleken, med 500 000 människor, bli avskuren på det här sättet, säger Daniel Timme, talesperson för Unicef i Mocambique, till TT.

"Fruktansvärd effekt"

Den förstörda infrastrukturen i anslutning till Beira har försvårat den humanitära hjälpen. Unicef har ett av sina lager i staden. Delar av dem har förstörts, vilket gör att humanitär hjälp behöver levereras via andra vägar.

Cyklonen innebär stora svårigheter för Mocambique – inte minst när det gäller återuppbyggnaden av Beira. Daniel Timme anser att man måste jobba ännu mer med förebebyggande insatser.

– Vi kan alltid förbättra det förebyggande arbetet, vi har sett hur förebyggande arbete inför katastrofer är väldigt viktigt och det har fungerat. Men vi ser också att våra resurser är begränsade, inte minst vid en så här omfattande cyklon, och det är väldigt ovanligt i Mocambique.

Mocambique är ett världens fattigaste länder och en cyklon av den här typen kommer att få förödande konsekvenser för landet.

– Vi har översvämning här nästan varje år, men vad som är speciellt med den här situationen är den enorma förstörelsen på infrastrukturen och människor. Det här kommer att ha en fruktansvärd effekt på befolkningen, säger Daniel Timme.