Radar · Nyheter

Studenter bjuder in till klimatfestival

Helgens arrangörer: Josefine Kyhlström Blomqvist, Rosmarie Sundström, Daniel Carlsson och Emma Bergeling.

Den nationella föreningen Klimatstudenterna Sverige anordnar i helgen konferens och festival i Uppsala. Studenterna bakom initiativet vill dra uppmärksamhet till klimatfrågan och lärosätenas utsläpp.

– Vi studenter känner varken för att studera eller jobba på lärosäten som inte gör allt för att rädda vår framtid tillsammans med oss. Men framför allt drivs vi av att det är vi studenter som har makten att göra skillnad då lärosätena är beroende av att ha kvar och locka studenter, säger Rosmarie Sundström, som är med och driver helgens konferens och festival.

Klimatstudenterna startade som en lokal grupp på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala (SLU) och har nu vuxit till tio lokala grupper runt om i landet. Festivalkvällen lades till i programmet för att fira att de vuxit och kommer växa ännu mer. Konferensen kommer också bestå av ett en och en halv dags långt socialt hackaton, det vill säga ett marathon-möte, om hur studentrörelsen ska kunna utvecklas för att påverka mer. Under helgen lanserar de även hashtaggen #levsomnilär: en uppmaning och tävling för rektorer runt om på Sveriges lärosäten. Förhoppningen är att sätta nationell press på rektorer, högskolor och universitet att faktiskt leva som de lär ut.

– Vi är övertygade om att studenters driv har en avgörande betydelse för att lärosätena som finansierar och producerar klimatvetenskapen ska visa att de tar den på allvar. Genom att börja leva som de lär kan de skicka en tydlig signal till samhället att börja ställa om i tid, säger Rosmarie Sundström.

Första steget handlar enligt Sundström om att få lärosätena att halvera utsläppen inom fyra år och sedan nolla dem innan år 2030.

– Med allt som händer under Klimatstudentkonferensen blir vår rörelse starkare och en röst att räkna med nationellt. I dag lever inget lärosäte i Sverige som de lär så vi i Klimatstudenterna jobbar nu stenhårt för att få dem att göra det så fort som möjligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV