Glöd · Debatt

Panelen: Vad anser du om EU:s upphovsrättsdirektiv?

Den 25 mars ska EU-parlamentet ta beslut om det nya upphovsrättsdirektivet och den omdiskuterade artikel 13. Vad anser du om det nya direktivet och artikel 13?

Artikel 13 använder en slägga för att fästa ett klistermärke. Upphovsrättsfrågan är viktig, men verktyg och tjänster ska inte behöva stå till svars för en användares handlingar, det har vi rättsväsendet till. Liknelse: SL ska inte behöva stoppa en resenär för att hen bär en tröja med en upphovsskyddad bild på. Fullkomligt felriktat.

Vide Geiger, 41 år, samhällsengagerad musiker, Sankt Olof

Förslaget är fruktansvärt, men det är bara toppen av ett isberg. Vad upphovsrätten i grunden är är att paketera kulturuttryck i handelslagstiftning. Vårt samhälle bygger på motsatsen. Vi är vana vid att kunna dela upplevelser utan att se varje instans som en registrerad vara. Det enda som kan garantera att vi kommer nära det samhälle kulturindustrins lobbyorgan vill ha är en massiv polisstat.

Isak Gerson, 27 år, redovisningsekonom och syndikalist, Stockholm

Det är en jättesvår fråga, liksom många andra frågor som är relaterade till kopplingen mellan internet och skyddet för den enskilde samt upphovsrätten. Det är helt enkelt så att verkligheten springer ifrån lagstiftningen på något vis. Det är i grunden ännu ett demokratiproblem och svårt att hitta lösningar eftersom utvecklingen går med rasande tempo.

Nina Bendahl, 50 år, läkare med intresse för odling och migrationsfrågor, Vinslöv