Radar · Nyheter

Venezuela: USA tar hem alla diplomater

Människor samlar vatten ur en trasig vattenledning i Venezuelas huvudstad Caracas.

USA kallar hem sin resterande ambassadpersonal från Venezuela. Beskedet kommer efter att oppositionsledaren Juan Guaidó har utlyst nya massdemonstrationer i ett Venezuela som plågas av ett massivt elavbrott som förvärrat situationen i det redan svårt pressade sydamerikanska landet.

I ett tal till nationalförsamlingen, som Guaidó leder, manade han människor i hela Venezuela att ta till gatorna vid klockan 15 på tisdagen för att protestera mot president Nicolás Maduro.

Flera miljoner venezuelaner står utan ström sedan i fredags och flera dialyspatienter uppges ha avlidit till följd av elbristen.

Maduro, som skyller strömavbrottet på USA, har i sin tur förlängt nedstängningen av skolor, som varit stängda sedan strömavbrottet blev ett faktum, och uppmanar fortsatt anställda inom både privat och offentlig sektor att stanna hemma.

Undantagstillstånd utlyst

Parlamentet godkände även 35-årige Guaidós förfrågan om att utlysa undantagstillstånd för att på så vis underlätta för de hjälpsändningar om 250 ton som sedan en månad tillbaka har fastnat vid gränsen mellan Venezuela och Colombia.

I praktiken lär det dock bli svårt att få den humanitära hjälpen över gränsen eftersom president Nicolás Maduro, som fortfarande basar över militär och säkerhetsstyrkor, sedan tidigare har gjort klart att han inte vill ha bistånd från externa aktörer med koppling till USA.

"Situationen blir värre"

Samtidigt kallar USA hem all resterande personal från ambassaden i Caracas i Venezuela efter att krisen förvärrats i landet.

”Det här beslutet speglar hur situationen blir värre i Venezuela samt slutsatsen att amerikansk diplomatisk närvaro vid ambassaden har blivit ett hinder för amerikansk politik”, skriver utrikesminister Mike Pompeo på Twitter.

Redan den 24 januari kallades många hem från USA:s ambassad. Då uppmanades även amerikaner boende i landet att överväga att lämna.

Fakta: Styret i Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.
Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV