Radar · Nyheter

Minst sju dödades under valdagen i Nigeria

En kvinna lägger sin röst i det nigerianska guvernörs- och delstatsparlamentsvalet.

Den andra valdagen på kort tid i Nigeria beskrivs i stort sett som lugn – trots rapporter om dödligt våld, kidnappningar och valfusk. President- och parlamentsvalet  i februari slutade med ett 50-tal döda då våldsamheter och protester bröt ut. 

Stämningen inför lördagens delstatsval var spänd, men denna gång gick det lugnare till. Men minst tio människor rapporteras ha dödats inför och på valdagen. Paraplyorganisationen The Situation Room, bestående av över 70 civilrättsrörelser, uppger att sju av offren dödades på lördagen samt att röstfusk har förekommit.

En poliskälla uppger också att en valobservatör dödats av en förlupen kula när polisen skulle skingra en grupp demonstranter i delstaten Enugu i sydöstra Nigeria.

Valarbetare bortförda

Enligt valkommissionen (INEC) har flera av dess anställda kidnappats i de södra delstaterna Rivers och Akwa Ibom.
Vi samarbetar med säkerhetsstyrkorna för att garantera att de fritas, säger INEC:s talesperson Rotimi Oyekanmi utan att specificera hur många som förts bort.

Vallokalerna har stängt men resultatet väntas komma tidigast på söndag, men troligen tar det flera dagar. President Muhammadu Buharis parti APC spås segra även denna gång. APC styr i dag 22 delstater medan det största oppositionspartiet PDP styr i 13 delstater. Partialliansen APGA styr i en delstat.

Deltagandet var lågt, endast 35,6 procent av de röstberättigande gick till valurnorna.

Viktiga poster

Delstatsguvernörer i Nigeria innehar viktiga poster med ansvar för nyckelområden som utbildning och hälso- och sjukvård. Lördagens val omfattade guvernörer i 29 av landets 36 delstater, samtliga delstatsparlament samt de administrativa råden i den federala huvudstadsregionen Abuja.

PDP har fått tillstånd att granska hur presidentvalet i februari gick till, efter anklagelser om valfusk. Enligt det officiella resultatet vann Buhari med 56 procent av väljarstödet medan oppositionsledaren Atiku Abubakars fick 41 procent.

Nigeria är Afrikas folkrikaste stat med 180 miljoner invånare.