Radar · Nyheter

Kräver att Bouteflika ställs under förmyndare

Unga demonstranter med bilder på president Abdelaziz Bouteflika och algeriska flaggor i Alger på fredagen.

Algeriets åldrige president Abdelaziz Bouteflika bör ställas under förmyndare eftersom han saknar omdöme. Det kravet framförs i en skrivelse som överlämnats till en schweizisk domstol.

Skrivelsen lämnades in på fredagen av en jurist på begäran av en anonym algerisk medborgare. Samtidigt samlades tiotusentals flaggviftande människor till demonstrationer i huvudstaden Alger, de största i landet på 28 år.

82-årige Bouteflika, som meddelat att han i strid med landets författning ställer upp för omval till presidentposten en femte gång, vårdas sedan två veckor tillbaka på sjukhus i Genève i Schweiz, enligt schweiziska medier.

”Det är uppenbart att Algeriets president i dag saknar omdöme, att hans hälsa är vacklande och att alla hans beslut. . . inte har fattats av honom själv utan av hans politiska och närmaste krets. Det står därmed klart att Algeriets ledare inte själv har beslutat om kandidaturen för en femte period”, heter det i inlagan till domstolen.

Kan utnyttjas

Enligt Saskia Ditisheim, schweizisk ordförande för organisationen Advokater utan gränser, gör Bouteflikas dåliga hälsa att han kan utnyttjas av sin omgivning. Bouteflika antas inte heller själv ha skrivit under ett uttalande där demonstranter i Algeriet varnas för att bråkmakare kan infiltrera demonstrationerna och skapa kaos.

Om domstolsinlagan ger resultat är oklart, eftersom det enligt Haagkonventionen normalt är de algeriska myndigheternas ansvar att ställa en medborgare under förmyndare. Men om det finns ett brådskande behov kan Schweiz i teorin agera för att skydda individen och bortse från politiska motiv, enligt juridikprofessor Nicolas Jenadin på universitetet i Genève.

Tidigarelägger lov

Bouteflika, som drabbades av en stroke 2013, har sällan setts offentligt sedan dess. Oppositionen har hävdat att Bouteflika inte har förmåga att styra landet utan i stället används som nickedocka av makteliten för att de ska kunna behålla sina positioner.

Ett lov för landets studenter tidigareläggs och förlängs rejält, meddelar landets myndigheter för högskoleutbildning. Lovet ska nu sträcka sig mellan den 10 mars och den 4 april i stället för den 21 mars till den 5 april.

Någon motivering ges inte, men många demonstrationer har börjat bland unga studenter innan de spridits till gatorna. Studenter och personal på ett antal universitet har gått ut i strejk och flera planerar att göra samma sak. Nära 630 000 av landets över 1,7 miljoner studenter bor på universitetsområdena, som ska hållas stängda under lovet.