Radar · Nyheter

Förorenat vatten försenar sanering i Fukushima

Förvaringstankar för förorenat vatten vid Fukushimaverket i Japan.

Åtta år efter härdsmältan i kärnkraftverket i Fukushima i Japan har nya problem uppstått med saneringen. Reningen av uppemot en miljon ton radioaktivt vatten måste göras om, vatten som under förvaringen utgör en risk för omgivningen.

Vattnet förvaras i 1 000 tankar runt anläggningen. Det mesta måste renas på nytt innan det kan släppas ut i havet eftersom tidigare försök att få bort radioaktivitetenhar misslyckats, enligt kraftbolaget Tepco.

En ny reningsprocess kan ta uppemot två år, och ta kraft och resurser från arbetet med att demontera den havererade anläggningen. Det är oklart hur mycket saneringsarbetet, som beräknats kunna ta 40 år, kommer att försenas.

Bolaget har inte ens plats kvar för att förvara renat vatten, och en ny jordbävning kan få tankarna att rämna med följden att radioaktivt vatten läcker ut i havet, varnar experter.

Radioaktiva ämnen kvar

Tepco uppgav tidigare att reningssystemet ALPS (Advanced Liquid Processing Systems) skulle kunna rena vattnet från alla radioaktiva ämnen utom den relativt harmlösa väteisotopen tritium. Tritiumhaltigt vatten släpps ut vid de flesta kärnkraftsverk runt om i världen. Men efter kritiska rapporter i medier i fjol erkände Tepco att rester av det farliga strontium-90 och andra radioaktiva ämnen finns kvar i tankarna, på grund av att man inte bytt ut absorberande material tillräckligt ofta.

Bolaget har lovat att göra om processen om myndigheterna anser att den bästa lösningen är att släppa ut vattnet i havet. Det är den billigaste lösningen av fem möjliga, bland dem nedgrävning och avdunstning.

En annat alternativ är att fortsätta förvara vattnet i tankar i 123 år, då radioaktiviteten avklingat till en tusendedel av dagens nivå, med de risker det innebär.

Bollen ligger nu hos en expertpanel och Tepco och Japans regering inväntar svaret.

"Förstör för fisket"

Yrkesfiskare som kämpar för att återupprätta konsumenternas förtroende har protesterat mot att släppa ut renat vatten, trots att experter anser att det är ofarligt. Fjolårets fiske gav bara 15 procent av fångsten före kärnkraftsolyckan 2011, mest beroende på människors ovilja att köpa fisk fångad i Fukushima, enligt en organisation för fiskenäringen där.

– Det skulle förstöra vad vi försökt uppnå under de senaste åtta åren, säger Tetsu Nozaki, chef för organisationen.

Fakta: Fukushima-katastrofen

En jordbävning med magnituden 9,0–9,1 den 11 mars 2011 orsakade en tsunami som ledde till tre härdsmältor vid atomkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986.

Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin. Japans regering har hittills bekräftat ett enda dödsfall på grund av radioaktiv strålning vid Fukushimaverket i samband med olyckan, men evakueringen efter härdsmältorna har indirekt orsakat över 2 000 dödsfall i sjukdomar och självmord.

Energibolaget Tokyo Electric Powers (Tepco) kärnkraftverk stängdes ned efter olyckan. I fjol gav dock den japanska kärnkraftsmyndigheten bolaget tillstånd att starta två reaktorer vid verket Kashiwazaki-Kariwa. Tre tidigare toppchefer i Tepco har ställts inför rätta, anklagade för att inte ha säkrat Fukushima mot en tsunami.
TT