Radar · Nyheter

FN oroliga över plan på att flytta rohingyer

Rohingyska flyktingar i närheten av Cox's Bazar, Bangladesh.

Ett FN-sändebud som granskar Myanmar uttrycker stor oro gällande planerna i Bangladesh på att flytta 23 000 rohingyska flyktingar till en avlägsen ö i april. Myndigheterna hänvisar till att lägren i Cox Bazar är överfulla, men FN:s sändebud menar att flytten kan innebära en ny humanitär katastrof.

Enligt sändebudet är det oklart om ön överhuvudtaget är beboelig, vilket skulle kunna bidra till att skapa en ny humanitär kris.

Bangladesh hänvisar till att flyktinglägren i Cox’s Bazar, där omkring 730 000 rohingyer lever för tillfället, är överfulla och att en flytt skulle göra situationen lättare att hantera.

FN har slagit fast att rohingyerna sedan augusti 2017 utsatts för systematiska avrättningar och våldtäkter av Myanmars militär i den västligt belägna delstaten Rakhine.

Omflyttningsplanerna har tidigare mött kritik från människorättsorganisationer som påpekat att ön – Bhasan Char, vilket betyder ”flytande ö” – inte lämpar sig som boplats för flera tusen personer och dessutom befinner sig ett utsatt geografiskt läge vad gäller cykloner.

TT