Radar · Nyheter

Döttrar byts mot mat och husrum i Jemen

Protest i Sanaa, Jemen.

En flicka på tre år har gifts bort för att familjen ska kunna köpa mat och betala hyran. Att flickor gifts bort unga är inget ovanligt i Jemen, men detta beskrivs av Oxfam som chockerande.

Konflikt, stigande matpriser och få möjligheter till försörjning tvingar människor till desperata åtgärder för att tackla den utbredda svältkatastrofen, skriver Oxfam i en nyligen publicerad rapport. Att gifta bort döttrar är ett sätt att kunna försörja resten av familjen. Den bortgifta treåriga flickans föräldrar sa i en intervju med Oxfam att de vet att det är fel, men att de saknar alternativ.

”I och med kriget har människors sätt att hantera de extrema svältnivåerna blivit allt mer desperata. De tvingas till åtgärder som kommer påverka deras barns liv i decennier framöver. Det är en direkt följd av den av människan skapade humanitära katastrofen orsakad av krig och konflikt”, säger Oxfams Jemen-ansvariga Muhsin Siddiquey.

Svenska Blank Spot Project har tidigare skrivit om hur mat från hjälpsändningar inte når befolkningen direkt, utan beslagtas och säljs på marknader i bland annat staden Taiz. Konflikten gör det svårt för internationella organisationer att alltid vara på plats och kontrollera att hjälpsändningarna når de behövande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV