Glöd · Debatt

Dags att inspireras av studenternas engagemang

Över hela världen strejkar ungdomar för klimatet.

DEBATT Tiotusentals studenter har skrivit under manifest med krav om att deras framtida arbetsgivare ska ta sitt ansvar i den klimatomställning som krävs. Gator och torg fylls med skolungdomar och studenter som har fått nog av politikernas långsamma klimatarbete. Budskapet är att det är vår framtid som står på spel, klimatet väntar inte på att politiken ska hinna ikapp med forskningen. Kunskap och fakta ska stå i centrum för den effektiva och radikala klimatpolitik som är absolut nödvändig. Här går studenterna och visar vägen, nu måste politiken hänga med.

Alla ska kunna studera på Sveriges universitet, högskolor och folkhögskolor. Det ska inte spela någon roll vilken familj du vuxit upp i, vilka ekonomiska förutsättningar du har eller var du bor. Utbildning gör nytta både för dig som individ och för vårt gemensamma samhälle. För att alla ska ha råd och möjlighet att studera vill vi att studiebidraget höjs och att alternativen för billiga studentboenden utökas. Vi vill att Sveriges lärosäten säkrar kvaliteten på undervisningen med fler lärarledda timmar och pedagogisk kompetens hos lärare. Dessutom vill vi se fler möjligheter för studier på distans och på deltid.

Som student ska du må bra hela studietiden. Om du drabbas av psykisk ohälsa såsom stress, ångest, depression eller utmattning ska du få hjälp att hantera detta direkt. Varje lärosäte ska erbjuda en fungerande studenthälsa med behöriga psykologer och kuratorer. Vi vill att staten aktivt och med tillräckliga medel hjälper både dig som student och ditt lärosäte att klara av utmaningen att säkra alla studenters psykiska hälsa. Vi vill att din studietid blir fylld av glada minnen och ny intressant kunskap, istället för långa väntetider och bristande hjälp. Ett socialt hållbart studentliv ger stora vinster för både individ och samhälle.

Vi är glada över att Gröna studenters medlemmar har gett oss det fina förtroendet att vara deras språkrör. Nu ser vi fram emot att höja studenternas röster för klimatet och sätta press på beslutsfattare för att säkra hållbarheten i alla studenters tillvaro.