Radar · Nyheter

May ger miljarder för att rusta slitna städer

Demonstranter för och emot brexit utanför Downing Street i London.

Miljardstöd från London ska ge Storbritanniens mest slitna städer en ljus framtid, hoppas den brittiska regeringen. Rena rama mutan för att få stöd om Brexit, fnyser oppositionen. Enligt May 

Premiärminister Theresa May lovar kanske inte guld och gröna skogar, men nästan i alla fall.

1,6 miljarder pund – nästan 20 miljarder svenska kronor – ska skeppas ut via ett program som kallas Starkare städer, för att hjälpa till att skapa nya jobb och en bättre ekonomi.

”Samhällen runt om i landet röstade för brexit som ett sätt att säga att de vill ha förändring till det bättre, med fler möjligheter och bättre kontroll”, säger May i ett uttalande enligt Reuters.

”De här städerna har en ärorik historia, enorm potential och med rätt hjälp en ljus framtid som väntar”, hävdar May.

"Stinker av desperation"

Att pengalöftet kommer just nu skapar dock debatt. Senast nästa vecka har premiärministern utlovat en ny parlamentsomröstning om utträdelseavtalet med EU och för många inom oppositionen är måndagens stadsslantar bara till för att övertyga fler ledamöter att rösta på Mays avtal.

”De här stadsbidragen stinker av desperation från en regering som sänkt sig till att muta parlamentsledamöter att rösta för deras skadliga brexitlagstiftning”, säger Labours finanspolitiske talesman John McDonnell i ett uttalande enligt Reuters.

Många byter sida?

Fast en och annan Labourledamot ger ändå tummen upp.

– Jag har kampanjat för nya pengar till alla städer och inte bara mina städer. Det här är ett välkommet steg för en ny giv för våra städer efter brexit, säger Caroline Flint från Don Valley i södra Yorkshire till tidningen Daily Mirror.

Enligt Flint kan upp till 30 Labourledamöter komma att rösta för Mays utträdelseavtal, om partiet tillåter dem att rösta fritt.

Fakta: Brexitomröstningar på gång

Storbritanniens premiärminister Theresa May har utlovat en hel serie omröstningar i parlamentets underhus:

* senast den 12 mars – ny omröstning om utträdelseavtalet med EU. Stöds opinionsmässigt just nu av 30 procent av allmänheten.

* senast den 13 mars, om inte utträdelseavtalet har godkänts – omröstning om att lämna EU utan avtal den 29 mars. Stöds opinionsmässigt av 14 procent av allmänheten.

* senast den 14 mars, om varken utträdelseavtalet eller avtalslöst utträde har godkänts – omröstning om att be om förlängd förhandlingstid. Stöds opinionsmässigt av 47 procent av allmänheten.
Källa: Politico Europe