Radar · Nyheter

Lång väg tillbaka för Syriens arabhästar

Tusentals arabhästar har försvunnit under kriget i Syrien.

Undernärd och tovig är det elvaåriga arabstoet Karen en skugga av den skönhet hon en gång var. Hon är en av tusentals hästar som drabbats hårt av kriget i Syrien, och som nu får vård under ett statligt program för att få stammen att återhämta sig.

– Karen var den vackraste av alla hästar, säger veterinär Ahmad Sharida medan han varsamt sticker en injektionsnål genom den raggiga pälsen i hennes nacke.

Stoet, som Sharida före kriget hjälpte till att förlösa, är för svagt för att ens orka gnägga. Hon stals från ett stall i östra Ghouta 2012, då rebeller tog kontrollen över området, och återfanns i oktober i fjol.

– Jag var chockad. Hon var bara skinn och ben, kunde knappt stå upp, säger Sharida.

Det enorma mänskliga lidandet i krigets Syrien överskuggar det mesta. Men även andra levande varelser har drabbats hårt: Arabhästarna var en gång beduinernas stolthet, och avlades med omsorg för att behålla de rena blodslinjerna.

"Har lidit mycket"

Av de 8 500 hästar i Syrien som var registrerade hos Världens arabhästorganisation WAHO vid krigsstarten 2011 har 3 000 förlorats under kriget, enligt syriska myndigheter.

Hästarna har lidit mycket, precis som alla vi andra. De har också stulits, dödats och kommit på avvägar, säger Mohammed Ghaith al-Shaib, chef för den statliga myndighet som ansvarar för arabhästarna.

Sedan regeringsstyrkor återtagit kontrollen över område efter område, försöker myndigheterna återskapa stammen av arabiska fullblod till det den en gång var. Hästar som räddats från återtagna områden samlas nu ihop på ett statligt stall utanför huvudstaden Damaskus för rehabilitering.

Hoppas få föl

Hästar är känsliga för ljud, och många av dem som överlevt kriget är traumatiserade av sina upplevelser. Ston som utsattes för en flygattack i staden al-Dimas, väster om Damaskus, är ett exempel, berättar tränaren Jihad Ghazal på rehabiliteringsstallet.

– Ett år efteråt föddes föl som var förlamade eller döda, på grund av att deras mödrar blivit så skräckslagna, säger han.

Stoet Karen, den sista hästen vid liv av en sällsynt syrisk blodslinje, ska förhoppningsvis kunna få en ny avkomma när hon så småningom hämtat sig. Veterinärerna hoppas på ett litet stoföl, för att bevara blodslinjen för framtiden.

Bakgrund: Syrienkriget

Konflikten i Syrien bröt ut i mars 2011 i samband med den så kallade arabiska våren, då flera regeringar i regionen utmanades av demonstrationer och upproriska stämningar. Den syriska oppositionen krävde president Bashar al-Assads avgång och i utgångsläget demokratiska reformer, men motståndet kapades delvis av andra intressen.

Kriget förs i dag i praktiken av regionala stormakter, genom ombud. Bashar al-Assads regeringsstyrkor har med Rysslands, Irans och den libanesiska Hizbollahmilisens stöd tvingat bort rebeller och jihadistgrupper från en rad fästen i landet.

Ofta har regimens övertaganden föregåtts av långa belägringar och omfattande bombangrepp, med stora civila förluster som följd.
Västländer som till en början i första hand stödde rebellerna ställde efterhand om till att bekämpa terrororganisationen IS. USA har stött den arabisk-kurdiska alliansen SDF vars stomme består av den kurdiska milisen YPG, som USA:s Natokollega Turkiet ser som ett hot och betraktar som en terrororganisation.
Källor: Utrikespolitiska institutet, AFP, Reuters

Fakta: Arabiska fullblod

Det arabiska fullblodet anses vara en av världens äldsta hästraser och är ursprunget till så gott som samtliga varmblodiga hästraser. I höglandet i Nedjd, Arabiska halvön, har man funnit hällristningar med avbilder från omkring 1 300 år före Kristus av en häst av arabisk typ, och ännu äldre avbildningar finns från ca 2 000 före Kristus i Egypten. Det är fastställt att faraoner födde upp hästar av arabtyp i Egypten, och att sådana hästar reds av beduiner på det arabiska höglandet.

Rasen har fötts upp selektivt sedan 600-talet då profeten Muhammed beordrade att rytteriet skulle använda rena fullblodsaraber då de små, kvicka hästarna var de mest uthålliga och snabba. Stona var mest eftertraktade. I takt med islams utbredning spreds rasen, och har använts till förädling av andra hästraser inte minst sedan vapen och rustningar blev lättare.

Alla arabiska fullblod som registreras i WAHO (World Arabian Horse Organization) härstammar från originalaraberna i öknen. I dag används arabiska fullblod som sporthästar främst inom distansritt och galopp, men de är också populära familjehästar.
Källa: Svenska arabhästföreningen