Radar · Nyheter

Högern går framåt efter valet i Estland

Premiärminister Jüri Ratas är en stark EU-förespråkare.

Det marknadsliberala Reformpartiet vann överraskande klart Estlands parlamentsval. Det högerextrema partiet Ekre blev valets andra segrare, då de ökade från 8,1 procent i valet 2015 till 17,8 procent, något som kan komma att komplicera regeringsbildningen.

Estniska reformpartiet fick 28,8 procent enlig valmyndigheten. Resultatet överträffade prognoserna som tydde på ett jämnare lopp.

Det största partiet i nuvarande regeringskoalition, socialliberala Centerpartiet hamnade på 23,0 procent. I koalitionen ingår även konservativa Isamaa och Socialdemokraterna som nådde 11,4 respektive 9,8 procent.

Fram till positionen som landets tredje största parti rycker det högerpopulistiska och EU-kritiska Estlands konservativa folkparti (Ekre) som ökar kraftigt till 17,8 procent, från 8,1 procent i föregående val till parlamentet, Riigikogu, 2015.

Många e-röster

Valkampanjen har kretsat kring frågor som skatter och offentliga utgifter, men även om den ryska minoriteten som utgör cirka en fjärdedel av befolkningen.

Reformpartiet och Centerpartiet har alternerat mellan makten, och även delat den, under de nära tre årtionden som gått sedan Estland bröt sig loss från det sönderfallande Sovjetunionen.

Ifall Centern och Reformpartiet lyckas uppnå en majoritet i parlamentet så är inga större politiska omvälvningar att vänta, säger valexperten Tarmo Jüristo som leder det oberoende forskningsinstitutet Praxis i Tallinn enligt SPT.

Centerpartiet har länge favoriserats av ryssgruppen som räknar med att partiet fortsätter att värna rådande utbildningssystem som medger såväl estniska som ryska språkskolor. Däremot vill Reformpartiet och Ekre lägga ned den ryskspråkiga undervisningen.

Av Estlands 1,3 miljoner invånare var drygt 880 000 röstberättigade. Valdeltagandet sjönk från 64,2 procent (2015) till 63,1 procent, enligt SPT. Cirka 40 procent av väljarna tog chansen att e-rösta

Fakta: Mandatfördelning

Så här fördelade sig mandaten i det estniska parlamentet Riigikogu som har 101 platser (jämfört med valet 2015):

Estniska reformpartiet, marknadsliberalt, 34 (+4)

Centerpartiet, socialliberalt, 26 (-1)

Estlands konservativa folkparti, nationalkonservativt, 19 (+12)

Isamaa, konservativt, 12 (-2)

Socialdemokraterna, 10 (-5)
Källa: Estniska public service-bolaget ERR