Havreföretaget Oatly har alltid ett ess i rockärmen när det kommer till att marknadsföra vegetabiliska livsmedel. Det senaste projektet är ett samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet där planen är att följa miljöpåverkan på tio gårdar som under en treårsperiod ökar sin andel grödor för humankonsumtion.
Projektet heter Bonde söker bönder och ingår i det större europeiska forskningsprojektet Uniseco, som undersöker hur man kan åstadkomma ett mer hållbart jordbruk i hela Europa.
Meningen är att lantbrukare som i dag bedriver animalieproduktion ska få hjälp att satsa mer på spannmål, baljväxter, oljeväxter, frukt och grönsaker.
Havrenyheter i mejeridisken
Finska mejeriföretaget Valio lanserade förra året den veganska varulinjen Oddlygood. Nu utökas sortimentet med två nya havregurtsmaker: Naturell och Blåbär. Samtidigt lanseras också de helt nya mellanmålen Protein Berry och Protein Tropical.
Oatly satsar också på nya havregurtar i varianterna Hallon och Blåbär & hallon. Planti vill inte vara sämre utan satsar på nya havregurtsmaken Jordgubb & rabarber. På havrefronten hittar vi dessutom en helt ny produkt: havrebit. Det är finska Yosa som satsar på ett slags tofuprodukt baserad på havre, ärtprotein och kokosfett. Den finns som naturell eller med smak av örter.
Fortsatt växande utbud av vegoköttiga produkter
Circle K satsade förra året på veganska snabbmatsrätter under vinjetten Vegovägar. Nu fortsätter man bredda utbudet med en ny produktlansering från Vegme. Vegme har många olika produkter i sitt sortiment men nu presenteras för första gången en korv, baserad på ärtprotein.
Den köttlika, blödande veganburgaren är en produkt som varit i ropet det senaste året. Flera företag har lanserat sin egen version, bland andra Garant med sin Juicy burger. Nu ger sig Oumph in i leken och presenterar sin variant, baserad på soja och med röd färg från rödbeta. Det dröjer dock till vecka 19 innan den hittas i butik.
Semmeldags både på kafé och hemma i stugan
Nu är det bara några dagar kvar till fettisdagen. Veganska semlor börjar poppa upp på allt fler kaféer runt om i landet och på bara ett par år har förekomsten av veganska semlor ökat markant.
I storstadsområdena behöver man inte åka många hållplatser för att sätta tänderna i en semla, men för den som har längre till dessa vegomedvetna kaféer, går det så klart utmärkt att baka sina egna.
Syre har ett enkelt recept på helt vanliga, klassiska semlor.
Veganska semlor
• Cirka 8 st.
Bullarna:
• 50 g mjölkfritt margarin
• 2 dl växtmjölk
• 25 g jäst
• ½ dl strösocker
• en nypa salt
• 1 tsk mald kardemumma
• ca 5 dl vetemjöl
Fyllning:
• 200 g mandelmassa
• 2–3 msk växtmjölk
Grädde:
• 2,5 dl vegetabilisk vispgrädde
• 1 msk florsocker
• ett par droppar citron
Så här gör du:
• Smält margarinet i en kastrull, häll på mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke. Rör ner vätskan och rör om till jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet.
• Knåda degen i 5–10 minuter. Om degen känns för klibbig, tillsätt mer vetemjöl. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
• Forma degen till en lång limpa, skär den i 8 delar och forma till bollar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 min under handduk. Grädda dem i 200° i 10 minuter. Ta ut dem och låt svalna.
• Skär av toppen på varje bulle och gröp ur lite av underdelen. Riv mandelmassan och rör ihop den med mjölken, med en gaffel eller i en matberedare. Bred ut fyllningen i varje urgröpning.
• Vispa grädden länge och söta den med lite florsocker. Några droppar citron brukar behövas för att den ska tjockna. Spritsa eller klicka på grädden på varje bulle. Lägg på locken och pudra med florsocker genom en sil.