Radar · Nyheter

Balkan trötta på korruption

Demonstranter håller upp en banner med texten ’1 av 5 miljoner.

Sedan i december har det varit stora protester mot den sittande presidenten Aleksander Vučić och hans regering i Serbien. Nu har även demonstrationer mot regeringarna i Albanien och Montenegro ägt rum. På sociala medier har utvecklingen kallats för en Balkan-vår.

Utanför parlamentet i Belgrad steg rök upp från bengaler i lördags, rapporterar Balkan Insight. Medborgare och runt 30 oppositionsgrupper protesterar sedan i december mot president Aleksander Vučić regering. Detta var den tolfte protesten som lockade flera tusentals deltagare. Bland kraven finns kortfattat ökad mediefrihet, att lagar ska efterföljas och korruptionen minska.

Över en tunnel satt en banderoll med budskapet ”Tunneln av Vučić lögner” och demonstrationen avslutades utanför den statliga televisionens kontor, skriver Euronews. Oppostionspartierna kallar sig tillsammans för ”Allians för Serbien” och har som mål att enas om en ”Överenskommelsen med folket” för att ena oppositionen. Protesterna går under namnet ”1 od 5 miliona” (”1 av 5 miljoner”) och är en referens till att Vučić i december sa att även om fem miljoner människor går ut och protesterar så kommer han inte att avgå.

Nu har protesterna spridit sig till Montenegro och Albanien, och tusentals demonstranter tågade fram på gatorna i huvudstäderna Podgorica och Tirana förra helgen. Demonstranterna i Montenegro kräver att presidenten och chefsåklagaren för organiserad brottslighet avgår. I Albanien har oppositionspartier även bojkottat parlamentet, något som fått Maja Kocijančić, EU:s talesperson för Balkanregionen att reagera. Federica Mogherini och EU:s kommissionär Johannes Hahn instämmer, och menar att det är kontraproduktivt om demokratin ska bevaras, uppger hemsidan European Western Balkans som bland annat bevakar Balkanländernas närmande till EU.

Albaniens sittande president Edi Rama har tidigare anklagats för att manipulera resultatet i valet 2017.

På Twitter har hashtaggarna #BalkanSpring och #1od5miliona skapats. Åsikterna är blandade. En skeptiker menar på att andra ”vårar” misslyckats och snarare fått motsatt effekt än tänkt. EU:s talesperson Maja Kocijančić svarade under söndagen i Bryssel att det inte kommer bli någon Balkan-vår.

– Protesterna i varje land har sina olika karaktärsdrag och jag skulle inte jämföra dem, sa hon enligt European Western Balkans.

Andra tweets refererar till politisk stagnation: ”#BalkanSpring 20 års väntan på att gå med i EU och på att få ett bättre liv är en lång tid. De som inte har lämnat ser det politiska ledarskapet som ett allt större hinder #1od5miliona i Serbien, Montenegro och Albanien.”

Marija Ristić, regional chef för Balkan Insight, skriver på sitt twitterkonto att det varit #1od5milliona-protester i 45 städer förutom de i Belgrad.