Radar · Nyheter

Aktiv nazist äger djurrättsförlag

”Tomma burar”, ”Djurens rätt – människans fel?” och ”Att äta etiskt” är klassiska djurrättsböcker som förlaget Back to being har översatt till svenska. Nu har förlagschefen avslöjats som aktiv nazist.

I veckan lade Antifascistisk aktion (AFA) ut uppgifter om att förlagschefen på Back to being, som framför allt har gett ut böcker med djurrättsfokus, är nazist. Journalisten Staffan Andersson, på webbtidningen Anlib, ringde upp förlagschefen för att få det bekräftat.

– Han berättade att han är medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Vi pratade ganska länge och det är ingen tvekan om att han är övertygad nazist, säger Staffan Andersson.

Bland böckerna som förlaget har gett ut finns Tom Regans Tomma burar och Gary L. Francione och Anna Charltons Att äta etiskt, som inte finns på svenska någon annanstans. Förlagschefen ska ha deltagit på NMR:s demonstrationer, möten och nationaldagsfiranden, samt ha beställt hem böcker och partiprogram från nazistiska webbutiker. Till Staffan Andersson sade förlagschefen att djurrätt och nazism ”går hand i hand”.

– Jag tycker att det är minst sagt bisarrt att någon lyckas koppla ihop nazism och djurrätt. För mig är det två motpoler – snarare har fascism och djurförtryck många kopplingar, till exempel förakt för svaghet, utnyttjande av andra för egna syften och bejakande av våld, säger Staffan Andersson på Anlib.

Anlib är en nystartad webbtidning om djurrätt, där allt arbete görs på ideell grund. Snart lanseras en hemsida, men än så länge finns Anlibs nyheter bara på Facebook.

– Vi startade Anlib för att vi saknar en renodlad djurrättstidning i dagens medialandskap. Vi tror att en sådan behövs för att flytta fram djurrättsrörelsens positioner ytterligare, säger Staffan Andersson.

Foto:
Foto:
Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3