Radar · Nyheter

Våld mot civila ökar: rekordmånga döda i Afghanistan

Allauddin Khan/AP/TT | En grupp talibaner i Afghanistan.

Våldet mot civila i Afghanistan har nått en rekordhög nivå, enligt en ny rapport från FN. Förra året dödades 3 804 civila, vilket är en ökning med elva procent jämfört med 2017. Antalet civila afghaner som dödades i fjol är den högsta siffran som FN-organet Unama noterat under de tio år som de sammanställt statistiken.

Den dystra rapporten kommer bara dagar innan USA och företrädare för talibanrörelsen ska fortsätta sin trevande samtalsrunda i Qatars huvudstad Doha. Senast parterna träffades var i slutet av januari, då de inledde samtal om en fredsprocess och eldupphör.

”Förkrossande”

”Mitt under diskussioner om eldupphör kommer denna förkrossande statistik som visar att konflikten i Afghanistan bara blir värre”, säger Jan Egeland, tidigare chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, i ett uttalande.

Rapporten fann vidare att antalet civila som dödats i flygräder utförda av afghansk eller internationell militär har stigit för fjärde året i rad. Förra året dödades 1 185 i räderna, varav 236 var barn.

Allra flest barn omkom och skadades dock till följd av markstrider, framförallt av raketer och granater. Totalt dog 276 barn och 916 skadades, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med året innan.

– Det faktum att antalet barn som dödades under året är den högsta som noterats är särskilt chockerande, säger Michelle Bachelet, FN-kommissionären för mänskliga rättigheter, till Reuters.

7 189 civila afghaner skadades också i krigsrelaterat våld 2018.

Attacker mot studenter

Ökningen av civila offer beror enligt FN på att angriparna ”avsiktligt riktar in sig på civila”. Världsorganisationen rapporterar också att det är självmordsattacker genomförda av anhängare till talibanrörelsen och terrorgruppen IS som ligger bakom flertalet dödliga dåd i det krigshärjade landet.

Provinsen Nangarhar i östra Afghanistan och huvudstaden Kabul har varit särskilt drabbade. Där har självmordsattacker bland annats riktats mot studenter, åskådare vid sportevenemang och shiitiska moskéer.

Enligt rapporten har 62 incidenter berört sjukvården i landet under året, och en del av dem var attacker som medvetet riktats mot sjukhus och andra vårdmottagningar. Mellan januari och december 2018 skedde även 191 incidenter som påverkat utbildningen i landet, inklusive dödliga attacker mot skolor.

Fakta: Kriget i Afghanistan

Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Terrornätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom dåden, hade en fristad hos talibanrörelsen som då kontrollerade Afghanistan. USA gick in för att beröva talibanerna makten som de hade haft sedan 1996.

När insatsen var som störst stred omkring 130 000 soldater från Natostyrkan Isaf i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige.
Isafs stridande uppdrag officiellt den 31 december 2014 och ansvaret för säkerheten i landet hade då i flera år successivt överförts till afghanerna själva. Trots det har tillvaron i landet kantats av blodiga dåd och strider som drabbat såväl civila som soldater hårt.

USA har omkring 14 000 soldater i Afghanistan som en del av ”Resolute Support Mission” och en särskild insats mot terrorism, som riktar sig mot grupper som al-Qaida och IS. Omkring 8 000 soldater från 38 andra länder ingår också i ”Resolute Support Mission”.
TT NYHETSBYRÅN