Radar · Nyheter

Solsystemets mest avlägsna objekt upptäckt?

Nasa/AP/TT | De nya objekten hittades långt bortanför dvärgplaneten Pluto.

Astronomer har hittat ett tidigare okänt objekt långt bortanför Pluto. Himlakroppen, döpt till Far Far Out, tros vara den mest avlägsna som hittills har upptäckts i vårt solsystem. Med lite tur kan den ge forskarna ledtrådar i jakten på något betydligt större – en nionde planet som en del tror lurar någonstans där ute.

Det var när ett snöoväder slog till mot Washington D C i USA och astronomen Scott Shepard inte kunde hålla ett planerat föredrag, som han riktade sitt teleskop mot solsystemets ytterkant i stället.

Planen var att fortsätta jakten på en än så länge helt hypotetisk nionde planet som, enligt vissa astronomer, borde finnas någonstans långt bortanför Pluto, det vill säga allra längst ut i vårt eget solsystem. Någon jätteplanet av Neptunus storlek hittade han dock inte, men väl ett ännu icke identifierat objekt på ett avstånd som är 140 gånger större än sträckan mellan solen och jorden, eller 3,5 gånger det mellan jorden och Pluto, skriver Science News.

Objektet döptes till Far Far Out (ungefär Långt, långt ute) och är, om det bekräftas, det andra som Scott Shepard vid Carnegie Institution for Science Washington D C och hans kollegor vid andra lärosäten upptäckt på kort tid. För så sent som i december förra året presenterade de en dittills okänd dvärgplanet på ”bara” 120 gångers avstånd som det mellan solen och jorden, ett objekt som för tillfället går under namnet Far Out.

Forskarna är exalterade. För även om vare sig Far Far Out eller Far Out är några jätteplaneter, så kan de bli viktiga pusselbitar i jakten på en sådan. Med hjälp av deras banor runt solen skulle det kunna bli enklare att räkna ut om, och i så fall var, denna planet gömmer sig någonstans.

Fakta: Solsystemet

Solsystemet, det vill säga solen och dess närmaste omgivning i Vintergatan, uppstod för cirka 4,6 miljarder år sedan.

Det består – förutom av solen – av planeterna, ett antal dvärgplaneter, samt ett mycket stort antal asteroider och kometer.

Bortom de åtta kända planeterna ligger det så kallade Kuiperbältet, ett skikt med hundratusentals små himlakroppar – dvärgplaneter, asteroider, rymdgrus. Den största av himlakropparna i bältet är Pluto.

Hela systemet omges av Oorts kometmoln, som består av rester efter systemets bildande. Det ligger på ett avstånd av upp till ungefär 0,8 ljusår från solen.

Källa: NE, Nasa

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV