Radar · Nyheter

Pant införs på snusdosor i Norge

Vidar Ruud/NTB/TT | Norge införde standardiserat utseende på tobaksvaror 2017.

Nu kan norrmän panta sina snusdosor. Utanför Oslos centralstation står numera en fyrkantig box tänkt för tomma snusdosor. Initiativet är ett försök att reducera plastsvinn och rädda haven, rapporterar NRK. Oslo är Europas miljöhuvudstad 2019.

Den som pantar kan själv välja om man vill att panten går till upprensning av plast i Norge eller utomlands. Pantare får en krona per dosa, eller två kronor om man väljer att registrera sin e-mejladress. Då får man även mejl med information om hur många kilo plast ens avlagda dosor hjälpt till att städa upp.

I Norge säljs 80 miljoner snusdosor om året – och alla har samma färg, vilket gör det enklare att ta hand om panten. 2017 införde landet ett standardiserat utseende på alla tobaksförpackningar. Både cigarettpaket och snusdosor måste nu vara reklamfria och ha en oattraktiv grönbrun färg för att inte locka unga att börja med tobak.

Panten betalas av Swedish Match.

– Vi vet att snus och snusdosor är bland värstingarna när det gäller nerskräpning i Norge. Därför är vi stolta över att vara först ut med den här lösningen, säger Geir Hammer, administrativ direktör vid Swedish Match Norge, till NRK.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV