Radar · Nyheter

Irans parlament vill inte låta Zarif avgå

Kerstin Joensson/AP/TT | Mohammad Javad Zarif.

Utrikesminister Mohammad Javad Zarif, Irans huvudförhandlare i kärnenergiavtalet med västvärlden 2015, skriver på Instagram att han avgår. Beslutet kan bara träda i kraft om president Hassan Rohani säger ja.
Det iranska parlamentet vill att Rohani säger nej till Zarifs avskedsansökan.

”Jag ber om förlåtelse för min oförmåga att fortsätta tjäna, och för alla brister under min ämbetstid”, skriver han, och tackar för allt stöd under de gångna 67 månaderna.

Utspelet kommer kort efter det att Syriens president Bashar al-Assad oväntat besökt Teheran. Zarif syntes inte till i samband med al-Assads möten med Rohani och den högste ledaren Ali Khamanei.

Parlamentet vädjar

Heshmatollah Falahatpisheh, ordförande i parlamentets inflytelserika säkerhetsutskott, säger till nyhetsbyrån Isna att Zarif velat avgå tidigare, men att han uppenbarligen menar allvar i och med att han gör det offentligt denna gång.

En majoritet av ledamöterna i det iranska parlamentet har skrivit på ett brev där man uppmanar Rohani att säga inte acceptera Zarifs avgång, rapporterar statliga nyhetsbyrån Irna.

Avskedsansökan blir inte giltig förrän den godkänns av presidenten.
Zarif och Falahatpisheh skulle ha åkt till FN-möten i Genève på måndagen, men resan ställdes in i sista stund.

Har försvagats

Sedan USA:s president Donald Trump hoppade av kärnenergiavtalet om nedrustning och handel har Zarifs ställning försvagats. Hårdföra västvärldsskeptiska röster tycker att de har fått rätt i farhågorna att Iran gjort stora eftergifter utan att ha fått tillräckligt mycket i gengäld.

Den andra sidan lyckades aldrig bryta ner mig under förhandlingarna, sade Zarif i en iransk tidningsintervju tidigare i februari.

Men internt tryck slet ut mig både under och efter samtalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV