Radar · Nyheter

Guterres vill se ny strategi mot hatretorik

Salvatore Di Nolfi/AP/TT | FN:s generalsekreterare António Guterres i Genève.

Hat-retoriken blir allt mer omfattande, konstaterar FN:s generalsekreterare António Guterres. Nu lanserar han en kampanj för att förebygga hatet som sprids. Guterres presenterade strategin under ett tal vid FN:s råd för mänskliga rättigheters möte i Genève på måndagen.

Han lyfte bland annat upp hur debattklimatet på senare år präglats av rasistiska inslag från politiker och opinionsbildare runt om i världen.

Några stora politiska partier och ledare hämtar idéer från ytterkanterna, in till sina egna agendor och sina politiska valkampanjer, sade Guterres.

Han gav även exempel på en ökad oro i Tyskland och Frankrike över en utbredd anti-semitism samt hur flyktingar blivit måltavlor för hat de senaste åren.

Vi har sett hur debatten om till exempel människors rörlighet har drabbats av falska uttalanden, där flyktingar och migranter kopplas till terrorism och görs till syndabockar för mycket ont som händer i samhället, sade Guterres.

Han syftade på FN:s globala ramverk för migration som i december godkändes av över 150 länder, men som föregicks av en hätsk debatt. Ett tiotal länder, bland annat USA och en rad länder i Europa, hoppade av eller röstade emot avtalet.
Adama Dieng på FN:s råd för mänskliga rättigheter har fått i uppdrag att ta fram en global plan för att bekämpa hatretoriken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV