Radar · Nyheter

EU markerar efter flygattack i Kashmir

Altaf Qadri/AP/TT | Deltagare i en manifestation i New Delhi till stöd för de indiska flygattackerna mot mål på den pakistanska sidan i Kashmir.

Ett ordkrig har brutit ut mellan Indien och Pakistan efter att indiska stridsflyg attackerat mål i den pakistanska delen av Kashmir. EU uppmanar båda länderna att lägga band på sig för att inte eskalera konflikten.

EU uppmanar Indien och Pakistan att agera återhållsamt efter att indiska stridsflygplan flugit över den så kallade kontrollinjen i det omstridda Kashmir och attackerat vad Indien kallar för terrorläger på den pakistanska sidan.

– Vi har kontakt med båda länderna och det vi anser vara viktigast är att samtliga parter vidtar maximal återhållsamhet och undviker ytterligare eskalering av spänningen, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Indiens utrikesdepartement uppger att man attackerade ett läger för militanta islamister som var i färd med att förbereda självmordsdåd mot indiska städer och att ett stort antal militanta islamister ska ha dödats i flygräden.

Tillbakavisar uppgifterna

Pakistans militär bekräftar och fördömer att indiska stridsflyg kränkt landets territorium, men uppger att inga människor har dödats och ingen infrastruktur skadats i attacken.

– Återigen har den indiska regeringen tillgripit en egennyttig, vårdslös och fiktiv anklagelse, säger Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi vid en presskonferens i Islamabad.

Även Kina manar båda sidor till återhållsamhet.

– Vi hoppas att både Indien och Pakistan kan lägga band på sig och vidta åtgärder som hjälper till att stabilisera situationen i regionen och förbättrar den ömsesidiga relationen, säger en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

Sköt ned drönare

Runt lunchtid på tisdagen sköt det indiska flygvapnet ner en obemannad drönare nära gränsen mot Pakistan i delstaten Gujarat. Det är dock oklart om drönaren tillhörde Pakistan.

Relationen mellan de två kärnvapenutrustade grannländerna har blivit alltmer spänd sedan 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor dödades i en självmordsattack i området för knappt två veckor sedan.

Den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Mohammad har tagit på sig dådet.
Indien har riktat anklagelser mot Pakistan, som nekar till att ha haft något med det dådet att göra.

Länderna styr varsin del av Kashmir, men gör båda anspråk på hela området.

Fakta: Konflikten om Kashmir

Kashmir, där majoriteten av befolkningen är muslimer, har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.

Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.

Konflikten i Kashmir, som alltså pågått i decennier, har trappats upp under det senaste året. 2018 blev det blodigaste året på ett decennium i Kashmir. Enligt människorättsorganisationen JKCCS dödades 586 personer i området i fjol. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.

Politiker och experter bedömer att de drygt 500 000 soldater som Indien har stationerat i området bidrar till att 2019 inte ser ut att bli ett fredligare år.
TT NYHETSBYRÅN

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV