Radar · Nyheter

Efter protesterna: ”Algerierna avgör”

Guidoum Fateh/AP/TT | Demonstranter i huvudstaden Alger på söndagen.

Efter den senaste veckans protester i Algeriet – mot att president Abdelaziz Bouteflika ställer upp för en femte mandatperiod – går landets premiärminister Ahmed Ouyahia i svaromål. Algerierna står fria att välja vad de vill i valet i april, framhåller han i ett tv-sänt tal.

– Alla har rätt att stödja sin kandidat och vara emot vilka kandidater de vill. Valurnorna kommer att avgöra det på ett fredligt och civiliserat sätt, säger Ouyahia, som också antyder att protesterna styrs av andra intressen.

Abdelaziz Bouteflika, som lett ett auktoritärt styre sedan han kom till makten 1999, aviserade sin kandidatur i februari. 81-åringen sitter i rullstol och har knappt synts till offentligt efter att han drabbades av ett slaganfall för fem år sedan. Meningsmotståndare ser det som att hans rådgivare styr landet bakom kulisserna.

Tusentals människor har protesterat i Algeriets största städer de senaste dagarna och polisen har vid flera tillfällen skjutit tårgas mot folkmassorna. Protesterna är sällsynta då det sedan länge råder förbud för sådana i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV