Radar · Nyheter

Upphovsrättslag slår mot yttrandefrihet

För att skydda plattformarna från åtal kommer filtren att censurera fullt lagligt material, säger Mattias Bjärnemalm, Piratpartiet.

Det omdiskuterade upphovsrättsdirektivet i EU är färdigställt. Mattias Bjärnemalm, Piratpartiets kandidat till EU-parlamentet, kallar det ”ett stort steg bakåt för yttrandefrihet på nätet”.

Upphovsrätt bygger på idén att den som skapat ett verk av en viss verkshöjd har ensamrätt att bestämma hur verket används.

I lagpaketet ingår så kallad länkskatt (artikel 11) och internetfilter (artikel 13). Den senare innebär att den som har ett forum på nätet måste ha en tjänst som går igenom allt material som laddas upp för att säkerställa att de har licenser.

– Censurfilter ser inte skillnad mellan upphovsrättsintrång och tillåten parodi. För att skydda plattformarna från åtal kommer filtren att censurera fullt lagligt material, säger Mattias Bjärnemalm.

Länkskatten innebär att plattformar måste teckna licenser med publicister och mediebolag om de vill använda deras material, till exempel genom att länka med bild och utdrag som ofta sker i dag.

– Om du lägger upp något på Twitter eller YouTube måste du säkerställa att du har upphovsrätt till alla bilder som du lägger upp eller länkar till, säger han.

Nu återstår omröstningen i parlamentet om möjligheten att göra ändringstillägg till direktivet. Den ska äga rum i mars eller april.