Energi · Syre förklarar

Syre förklarar: Oljeproduktionstoppen

Förra året varnade Rysslands energiminister, Alexander Novak, om att landet bara var tre år från oljeproduktionstoppen.

1998 publicerades en uppmärksammad studie av Colin Campbell och Jean Laherrere, som förutspådde att oljeproduktionstoppen – tidpunkten då oljeproduktionen når sin globala topp och börjar minska – skulle nås 2008. I dag är de flesta forskare överens om att studiens resultat var för optimistiskt. Men när kommer vi egentligen nå toppen, och vad kommer det innebära?

1.Oljeproduktionstoppen, eller peak oil på engelska, är den tidpunkt när upptaget av olja slutar att öka för att istället börja minska. Oljan kommer troligen aldrig att ta slut helt och hållet. Men när den konventionella oljetillgången minskar, blir oljan även smutsigare, sämre samt både svårare och dyrare att utvinna – vilket kommer kräva ett stadigt ökande oljepris.

Så mycket konventionell och okonventionell olja produceras:

2. Trots att flera länder ser oljetillgången som en statshemlighet, vilket gör statistiken svåråtkomlig, är de flesta studier och forskare, inklusive det internationella energirådet IEA, i dag överens om att oljeproduktionstoppen kommer ligga runt år 2020. Åsikterna kring vad det kommer innebära går dock långt isär. Vissa tror att världen kommer kollapsa, medan andra menar att det inte är ett problem alls då efterfrågan av olja ändå kommer minska och fasas över till bättre alternativ för miljön. Mikael Höök, forskare på globala energisystem vid Uppsala universitet, tror att sanningen ligger någonstans där emellan. Han tror att vi kommer fortsätta vara beroende av olja i ytterligare 50–100 år, men inte på samma sätt som i dag.

Oljesandsanläggning i Kanada
Oljesandsanläggning i Kanada. Foto: Gorm Kallestad/TT.

3. Så kallad okonventionell olja, till exempel skifferolja och oljesand, har stått för ökningen från år 2005. Den konventionella oljan, som har drivit det mesta av världens oljeförsörjning och står för majoriteten av allt vi använder, har legat still sedan dess. Så frågan nu är egentligen: klarar den okonventionella oljan av att fortsätta öka och täcka upp för den konventionella oljans tapp?

159...

...liter olja ryms i ett fat.

95 miljoner...

…fat olja konsumeras i världen varje dag.
Källor: Källor: IEA, Greenpeace, The Moscow Times, Sveriges radio, ASPO, CIA

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV