Glöd · Debatt

Gilla-tummar viktigare än misshandlade djur?

DEBATT I Sverige finns det många djurrättsaktivister varav de allra flesta är mycket godhjärtade och kanske du är en av dem. Har du någon gång gillat en sida på Facebook som tillhör en grupp som bryr sig om djur? Kanske du till och med har delat en video eller bild från djurindustrin? Då kan det bli ett reportage om dig liknande ”SVT granskar Djurens Rätt: Brottslighet, kontroversiella gillanden och inbrottsbilder” som gjordes den 7 februari.

SVT silar mygg men sväljer elefanter. Över 100 miljoner kännande varelser dödas under ett år på slakterier i Sverige. Lika många tvingas leva instängda på hårda betonggolv under hela sina liv utan att någonsin få se solen. Grova brott mot djurskyddslagen sker kontinuerligt.

Den senaste i en lång rad skrev tidningen Foodmonitor om den 4 februari: ”Nu har det hänt igen. Uttjänta värphöns har i dagarna fått sina tår sönderklämda i transportburar som används av skandalslakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara.” ”Dessa fåglar utsätts för mycket stort lidande” skrev den officiella veterinären i en anmälan till länsstyrelsen. Kan vi förvänta oss att slakteriet får något förbud för sin plågsamma hantering av djuren? Knappast eftersom slakteriet har fått fortsätta trots upprepade brott.

Är gilla-markeringar på Facebook en viktigare nyhet än att djurfabriker och slakterier runt om i vårt land misshandlar djur? Den moderna djurhållningen kan vara ”det största brottet i historien” enligt den världsberömda israeliske professorn i historia Yuval Harari. Hur länge ska vi förbli blinda inför vad vi gör mot djuren och när tänker SVT visa sanningen om vad som dagligen sker i svenska djurfabriker?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV