Radar · Nyheter

Första däggdjuret offer för varmare klimat

Forskare rapporterade redan 2016 om att gnagaren troligtvis var utrotad.

När Australiens miljöminister Melissa Price uppdaterade landets lista över hotade arter i veckan blev det officiellt att den lilla gnagaren Bramble Cay melomys har utrotats, rapporterar BBC.

Den lilla råttan anses vara det första däggdjuret som utrotas på grund av klimatförändringarna, närmare bestämt av stigande havsnivåer och ökande antal extrema stormar och högvatten.

Arten fanns, vad forskarna vet, endast på en liten låg sandö längst norrut i Stora barriärrevet och tillgången på mat (växter) och livsutrymme har minskat hastigt på grund av erosion och inträngande saltvatten. Forskare såg en kraftig minskning av antalet individer, från några hundra 1978 till tolv stycken 2004. När de sökte efter arten vid tre tillfällen 2011 och 2014 kunde de inte hitta den alls.

Vid uppdateringen av listan flyttades också en art av flygande hund (spectacled flying fox) från kategorin ”sårbar” till ”hotad”, då 20 000, eller nästan en tredjedel av populationen, tros ha dött i den senaste extremvärmen i Queensland, enligt The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV