Radar

Massprotest mot separatisträttegång i Spanien

Tiotusentals människor marscherade på Barcelonas gator på lördagen i protest mot rättegången mot katalanska separatistledare.

Omkring 200 000 människor marscherade genom Barcelona på lördagen i protest mot att tolv katalanska separatistledare och aktivister ställts inför rätta för bland annat uppror och uppvigling. De åtalade riskerar fängelsestraff på upp till 25 år.

”Självbestämmande är inget brott”, står det på en banderoll längst fram i demonstrationståget som initierats av Kataloniens regionpresident Quim Torra. Många av demonstranterna viftade med den blå, röda och gula katalanska separatistflaggan.

Det som händer är verkligen sorgligt. Det är en politisk rättegång full av manipulation för att döma dem för någonting som inte är ett brott, säger den 48-årige demonstranten Jesus Rodriguez.

Åklagarna däremot hävdar att separatistledarna och aktivisterna åtalas för sina handlingar och inte för sina åsikter.

Rättegången mot de tolv katalanska politikerna och aktivisterna inleddes i tisdags i högsta domstolen i Madrid. Flera av de åtalade låg bakom den otillåtna folkomröstningen om katalansk självständighet den 1 oktober 2017 och den påföljande självständighetsförklaringen.

De åtalade riskerar fängelsestraff på upp till 25 år för bland annat uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Rättegången väntas pågå i tre månader och domarna beräknas dröja ytterligare några månader.

Fakta: De åtalade i rättegången

Tre parter med olika juridiska roller driver processen mot de åtalade katalanerna i Spaniens högsta domstol: riksåklagaren, statsadvokaten samt jurister som arbetar för det högerextrema partiet Vox, som har använt sin rätt att väcka enskilt åtal. De yrkar på olika rubriceringar och olika straff.

Åklagarens och statsadvokatens rubriceringar är uppror, uppvigling, misshushållning med allmänna medel och ohörsamhet. De yrkar på olika långa straff för de åtalade.

12–25 års fängelse:
Oriol Junqueras, före detta vice regionpresident i Katalonien.

8–17 års fängelse:
Carme Forcadell, före detta talman i Kataloniens regionparlament.
Jordi Sànchez, ordförande för självständighetsrörelsen ANC.
Jordi Cuixart, ordförande för självständighetsrörelsen Òmnium Cultural.

11–16 års fängelse:
Joaquim Forn, Jordi Turrull, Raül Romeva, Dolors Bassa och Josep Rull, som alla är före detta ministrar i den katalanska regionregeringen.

7 års fängelse:
Carles Mundó, Meritxell Borràs och Santi Vila, som alla är före detta ministrar i den katalanska regionregeringen.

Källa: El País, Ara

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV