Radar

Lika många utsatta trots insatser

Antalet utsatta EU-medborgare i Sverige är lika stort i dag som för tre år sedan.

Antalet utsatta EU-medborgare i Sverige är lika stort i dag som för tre år sedan, skriver SVT. Det handlar om 4 500 till 5 000 personer, visar nya siffror från den nationella samordnaren.

– I första hand kommer de från Rumänien och i andra hand Bulgarien, säger Claes Ling-Vannerus, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare i Sverige, till SVT.

Flera av de utsatta EU-medborgarna tigger för att få in pengar och regeringen har länge velat göra något åt frågan för att minska tiggeriet och de tiggandes utsatthet.

Men trots flera insatser från regeringens sida, som tillsättandet av en nationell samordnare och ett samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien som syftar till att fattiga medborgare ska få hjälp i sina hemländer, har antalet utsatta EU-medborgare inte förändrats.

En grupp som i stället har ökat är de som arbetar under dåliga förhållanden, bland annat inom städ- och byggbranschen, enligt den nationella samordnaren.

– Min slutsats är att det är väldigt attraktivt att komma till Sverige med det liv vi lever här. Och med den fria rörligheten är det svårt att stoppa, säger Claes Ling-Vannerus.