Radar

Försvinnande få domar för rovdjursjakt

En järv.

Lo, kungsörn, varg och järv – alla dödas de olagligt i den svenska naturen. Men i hur stor utsträckning är oklart. Anmälningarna ökar, men de fällande domarna är försvinnande få, rapporterar Kaliber i P1.

Drygt 600 polisanmälningar om illegal jakt på rovdjur har kommit in de senaste tio åren, enligt Kalibers genomgång. Det har resulterat i åtta mål med sammanlagt 14 dömda, alltså inte mycket mer än en dömd person per år. 17 personer har friats.

Såväl björn, lo, kungsörn, som varg och järv har det gemensamt att de orsakar problem för rennäringen i norra Sverige.

– Det finns olyckligtvis ett stöd för den illegala rovdjursjakten. Vilket är anmärkningsvärt eftersom det är ett så allvarligt brott, säger Lars Korsell, forskare på Brottsförebyggande rådet, till Kaliber.

Programmet har även pratat med en av de fällda, som dömts till fängelse för att ha dödat en järv.

– Du står i ett val mellan att renarna ska bli uppätna eller att du ska kunna fortsätta leva på det här. Alltså tvingas du till något du egentligen inte vill, säger mannen.

Lars Korsell tror att mörkertalen är stora.

– Överhuvudtaget är det jättesvårt att upptäcka de här brotten och utreda dem, med tanke på otillgängliga områden, utan vittnen och där det finns stora möjligheter att gömma döda kroppar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV