Radar · Nyheter

SVT ville inte visa grisfilm

SVT valde att inte visa filmen som Jessica Thiel och Sebastian Palmdahl satt ihop till SVT Opinion med klipp från en svensk grisfarm.

2017 dömdes Jessica Thiel för olaga intrång efter att ha filmat på en svensk grisfarm. Förra veckan valde SVT att inte visa filmen på döda kultingar och skadade suggor. Istället klippte de ihop en egen version, med grisar på öppna fält.

Förra veckans SVT Opinion live, som sändes från GP:s redaktion, handlade om hot mot svenska bönder. Djurrättsaktivisten Jessica Thiel, som först blev inbjuden till debatten, dömdes 2017 för olaga intrång efter att ha filmat på en svensk grisfarm och publicerat det på internet. Filmen visade skadade och döda griskultingar samt suggor i trånga, smutsiga utrymmen.

Dagen före debatten beslutade SVT att ingen dömd för djurrättsrelaterade brott fick delta. De bad istället Thiel att skicka in ett videoinlägg – där hon berättade vad hon gjort och varför – för dem att publicera på sin hemsida.

I videon som Thiel satte ihop varvas klipp på henne själv med klipp från grisfarmen. Men SVT valde att inte visa Jessicas version och gjorde istället en egen film, där klippen på Jessica varvas med traktorer samt grisar som springer på fält och leker i halm. Jessica Thiel blev inte nöjd.
– Det är förkastligt. SVT ville att jag skulle prata om min dom. Då tycker jag att det även är rimligt att jag får visa varför jag blev dömd. Men istället skickade SVT ett förslag på en omklippt version med grisar som går ute på gröna ängar, som inte har något alls med mitt fall att göra, säger Jessica Thiel.

Enligt SVT kunde de inte visa Thiels film på grund av publicistiska skäl.
– Möjligheterna för redaktionen att kontrollera och verifiera var, när och i vilket sammanhang som bilderna var tagna var små, säger Jorun Collin, projektledare på SVT Opinion live.

Jessica Thiel
Jessica Thiel.

Andra medier, till exempel Nyheter24, Expressen och VLT, har tidigare publicerat Jessicas filmer.
– Och begär man ut domen från min rättegång finns även videon beskriven i detalj, så det är inte svårt att verifiera. Det hade tagit dem cirka en minut att få till, säger Jessica Thiel.

Jessica valde att inte låta SVT Opinon publicera den omklippta versionen. Istället lade hon ut ett inlägg på Facebook där hon visar både sin och SVT:s video och anklagar public service för censur. Inlägget hade i onsdags över 300 kommentarer och 600 delningar.