Glöd · Debatt

Politiskt samarbete istället för nya partier

Sverige är inte så demokratiskt som folk tror, menar Vitek Ronovsky – ordförande i partiet Enhet.

DEBATT I förrförra veckans ledare skriver Lennart Fernström om skapandet av ett nytt parti som enligt honom skulle fylla ”det solidariskt frihetliga hörnets tomrum”. Bortsett från avsaknad av definiering av vad frihet i förhållande till demokrati egentligen innebär så måste jag först kontra med påståendet att sådana partier redan finns: till exempel Enhet, Piratpartiet eller Initiativet befinner sig med största säkerhet i det ”tomrummet” på den politiska karta han hänvisar till.

Det finns alltså en mängd småpartier, dit jag även räknar Feministiskt initiativ, som enligt min mening redan representerar ”det nya paradigmet” i politiken och tänkandet allmänt – eller åtminstone försöker att gå åt det hållet. Dessa initiativ existerar eftersom det finns en rörelse i samhället som ger dem liv. När det gäller det nya paradigmet så behövs det inget nytt perfekt parti, där väljaren skulle kunna bocka av alla sina politiska idéer. Det som behövs är att de befintliga ”solidariskt frihetliga” partierna utanför riksdagen börjar samarbeta kring sina kärnidéer som basinkomst och demokratiutveckling och utvecklar och driver dem tillsammans.

Med dagens politiska och mediala system är förutsättningarna för ensamma småpartier mycket svåra, och efter min roll som ordförande i ett sådant småparti under förra valrörelsen har jag tappat alla idéer om att Sverige verkligen är ett demokratiskt land. Till exempel att alla partier som ställer upp i val inte får utrymme i public service och inte heller har jämlika förutsättningar när det gäller möjlighet att bli röstade på i det svenska valsedelssystemet – det behöver vi ändra på först av allt. Det är det vi måste börja prata om och samarbeta kring om vår rörelse ska kunna lyckas.

Att leva solidariskt betyder att samarbeta och samskapa trots skillnader, att känna oss enade kring våra värderingar och vår mänsklighet bortom partipolitiken. Demokrati 3.0 kommer i alla fall att handla om partipolitik i mycket mindre utsträckning än demokrati i dag.

Så jag har följande budskap till Schlyter, Mutt och Lillemets: För Sveriges skull, skapa inget nytt parti. Hjälp oss att skapa en enad politisk rörelse istället!

Fotnot: Denna artikel skrevs innan det nya Partiet Vändpunkt blivit offentligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV