Glöd · Debatt

Panelen: Hur ska den narkotikarelaterade dödligheten minska?

Den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige är fortfarande bland de högsta i hela EU. Varför tror du? Vad skulle behöva förändras?

– Jag tror att etablerade narkomaner generellt underbehandlas inom vården vilket på sikt medför att de går under. Vidare är utbudet av droger helt okontrollerat vilket ökar risken för att varor säljs under fel eller obefintlig ”deklaration”. Liksom lösningen på så många andra problem tror jag att samhället måste börja se sina medborgare. Narkotikarelaterad dödlighet skulle sjunka i ett samhälle som präglas av gemenskap.

Åsa Eriksson, 54 år, småskalig landsbygdsförespråkare, Uppsala-Björklinge

– För mig är svaret enkelt: 40 års nolltolerans mot narkotika i Sverige har helt diskvalificerat sig självt. I Köpenhamn har de installerat två injektionsrum där brukare kan ta sina substanser under överseende av kompetent och kunnig personal. Där finns även tillgång till infektionsläkare och socialtjänst. I somras hade de sin miljonte injicering, i augusti passerade de överdos nummer 700. Under samma period så har de haft 0 dödsfall.

Robban Widell, 52 år, boendestödjare, Bromma

– Nolltolerans, tabu, inte tillräckligt med platser på rehab. Droger är här för att stanna, istället för att lägga resurser på att eliminera det som i längden oftast har negativa konsekvenser så måste institutioner och politiker acceptera att droger existerar och istället hjälpa och stödja droganvändare. Annars kommer fler och fler hamna i graven.

Alexandra Papamanoli, 27 år, integrationskonsulent, Borås