Radar · Nyheter

Palmoljebegränsning möter mothugg

Förslaget som sägs kunna stänga dörren för kritisterade biobränslen bedöms också öppna en lucka för fortsatt stor import. I Sverige är det inte klart att förslaget ens får någon effekt.

EU-kommissionen har i veckan lagt fram ett utkast på hur unionen kan begränsa användningen av bränsleråvaror som orsakar avskogning och undanträngning av annan odling.

Men redan innan lagstiftarna fått det färdiga förslaget på sitt bord har det väckt upprördhet.
– Undantagen /…/ behöver begränsas så att förslaget blir starkt nog att skydda skogarna, och lokalinvånarna och djuren som är beroende av dem, säger Bas Eikhout som är grön nederländsk parlamentariker och ledande i förhandlingarna.

Nu har lagstiftarna några få månader på sig att sätta ner foten.
– Striden är inte över. Det finns fortfarande tid att stänga dessa kryphål och slå ner på den destruktiva palmoljan, som tar sig in i EU.

Den nya begränsningsregeln ser dock inte ut att få någon stor effekt i Sverige, som är den största importören av palmoljediesel i unionen. Detta eftersom den svenska reduktionsplikten, som kräver ökad inblandning av biodrivmedel, bedöms slå ut dess påverkan, enligt tjänstemän på regeringskansliet. Där kan alla bränslen, så länge som de kan uppvisa en klimatvinst jämfört med de fossila alternativen, fortsätta att räknas in för att nå målen.
– Det gäller så länge som det sammantaget leder till att vi når målen på EU-nivå, vilket vi högst troligen gör oavsett, säger en tjänsteman till Syre.