Radar

Tusentals i protest mot Spaniens regering

Demonstranter i Madrid kräver premiärminister Sánchez avgång.

Tusentals människor samlades på gatorna i Madrid i en protest mot premiärminister Pedro Sánchez. Hans förslag om samtal för att mjuka upp spänningarna kring Katalonien-konflikten har väckt ont blod hos oppositionen.

Protesten på söndagen, som är den största Sánchez någonsin ställts inför, organiserades av konservativa PP och högerliberala Ciudadanos men samlade även deltagare från högerextrema Vox. Demonstranterna viftade med spanska flaggan och ropade slagord om ett enat Spanien och krav på nyval.

Sánchez socialistregering, som ersatte den tidigare konservativa regeringen vid valet i somras, har bara en fjärdedel av platserna i parlamentet och är hårt pressad av oppositionen. Opinionsmätningar visar att ett val i dag skulle ge majoritet för PP, Ciudadanos och Vox.

– Tiden har runnit ut för Sánchez regering, säger PP-ledaren Pablo Casado vid protesterna.

Regeringens förslag om att utse en observatör bland de politiska partierna i förhandlingarna om katalansk självständighet har upprört oppositionen, som ser detta som ett förräderi och en kapitulation inför separatisterna.

– Regeringen gör för stora eftergifter till de som stödjer katalansk självständighet, och det kommer att slita sönder Spanien, säger deltagaren Raquel García.