Radar · Nyheter

Unik utbildning för anställda i ideella organisationer

I det omfattande mottagningsarbetet av nyanlända flyktingar 2015 spelade volontärer en stor roll.

Ett ökat behov av att arbeta professionellt inom civilsamhället blev upptakten till en ny unik utbildning på Umeå universitet. De organisationer som Syre pratar med betonar dock att det behövs en mångfald av kompetenser i verksamheterna.

Utbildningen har fokus på hur organisationer fungerar, juridiska ramar, projektformer, utvärderingar och demokratiskt ledarskap. Enligt Bo Nilsson, professor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper, är inriktningen mot civilsamhället unik.

– Vi märker ett stort intresse från studenter som till exempel efterfrågar kurser med inriktning på civilsamhället. Många vill jobba för rättvisa, jämlikhet, jämställdhet och hållbarhet och göra skillnad.

Det treåriga programmet för civilt arbete, som också utlovar studenterna kunskap inom etnologi, statsvetenskap, juridik och socialt arbete, startar i höst.

Civilsamhället är den del av samhället där individer och idéburna sammanslutningar bidrar med tjänster bredvid stat och kommuner. I dag sysselsätter civilsamhället 150 000–200 000 personer, enligt Bo Nilsson.

– I takt med att civilsamhället fått ta över uppgifter som tidigare utförts av välfärdssamhället, från att privatpersoner hjälper till med snöskottning till att organisationer tar ett ansvar för sociala tjänster, ökar också behovet av olika kompetenser.

Röda korset erbjuder bland annat läxhjälp, samhällsguider och bistår äldre med hjälp i hemmet. De var en partner under planeringen av utbildningen.

– Det är viktigt att både kompetensutveckla organisationer och öka kompetensen i civilsamhället i stort. Det behövs en mångfald av utbildningar och erfarenheter, säger Nils Rådström, samordnare för Röda korset Umeåkretsen.

Utbildningens målgrupp är personer i föreningslivet som vill fördjupa sina kunskaper, personer som vill verka mot orättvisor eller de som arbetar eller vill arbeta med civilsamhällesfrågor på en myndighet eller ett departement.

David Ordoubadian, vice styrelseordförande i Umeå Ghana Union, ser positivt på utbildningen. Föreningen arbetar med mindre projekt i Ghana.

– Hos oss bidrar styrelsen och medlemmarna på olika sätt till projekten. Vi har bred kunskap och det behövs i en förening, så många kan ha ett behov av att anställa professionella personer för att förstärka frivilliga krafter. Men för oss är frivilligverksamheten kärnan i vad vi gör, säger han.