Glöd · Debatt

Panelen: Upplever du att vakter använder för mycket våld?

En video där vakter i Stockholms tunnelbana håller fast och trycker ned en gravid kvinna har fått stor uppmärksamhet – upplever du att vakter ofta använder för mycket våld? Vad borde i så fall ske för att våldet ska minska?

– Absolut och framför allt saknas ofta kunskaper i lågaffektivt bemötande. Gärna mer fokus på detta och icke-våld i utbildningen. Och gärna fler kvinnliga vakter.

Kalle Karlsson, 42 år, humanekologisk kulturaktivist, Göteborg 

– Det finns problem med övervåld och rasprofilering bland polisen i Sverige som måste erkännas och arbetas med på en systematisk nivå såväl som på en individuell. Att använda våld mot en gravid kvinna som dessutom har ett litet barn med sig är helt oacceptabelt. De borde ha hjälpt henne till sjukhuset från första stund. Polis och väktare ska ha som huvuduppgift att skapa goda relationer med medborgare, där sker en verklig och positiv förändring.

Vide Geiger, 41 år, samhällsengagerad musiker, Sankt Olof 

– Dagens vakter ser inte snälla ut. Det stämmer säkert att de har blivit råare. Anledningen till det tror jag finns i det mediavåld som vi matas med dygnet runt. Där är det den råa amerikanska stilen att den tuffaste vinner. Vi har ett mjukare samhälle, därför kan vi inte lära av USA utan måste ändra utbildning och attityd hos väktarkåren genom att anställa fler kvinnor och mjukare grabbar.

Ragnvald Nilsson, 74, oberoende miljödebattör, Bureå