Radar · Nyheter

Mikroplastförbud kan införas i EU nästa år

Konstgräsplaner är näst största källan till utsläpp av mikroplast i Sverige, men de kan komma att undantas från ett EU-förbud.

Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA föreslår en stegvis utfasning av omkring 90 procent av de mikroplaster som medvetet tillsätts i produkter i unionen.

Varje år bedöms mellan 10 000 och 60 000 ton av de mikroplaster som tillsatts i produkter på den europeiska marknaden läcka ut i naturen. ECHA uppskattar att vikten motsvarar en nedskräpning på runt tio miljarder plastflaskor och föreslår nu en omfattande förändring på marknaden.

De bedömer att åtgärden kommer att innebära en minskning av plast i naturen med uppskattningsvis 400 000 ton under de kommande 20 åren.

Det är bara vissa kosmetikaprodukter som omfattas av förslaget direkt vid ett införande, men det gör att EU skulle komma i kapp den utfasning som redan skett i Sverige och flera andra medlemsländer. Andra sektorer får mellan två och sex år på sig för att få bort plasttillsatserna. Det är också redan annonserat inom kosmetikaindustrin att det ska ske en utfasning till samma år.

Förslaget omfattar inte heller de 176 000 ton mikroplaster som indirekt släpps ut i vattendrag varje år, bland annat till följd av däckslitage och pelletsproduktion. En kategori som hänger i luften är granulaten i konstgräsplaner, som beräknas vara den näst största utsläppskällan i Sverige.

ECHA öppnar för att den ska undantas från utfasningen, men det avgörs i förhandlingarna.

Dessa undantag gör att förslaget också möter kritik från EU:s största nätverk av miljöorganisationer, EEB, en del av alliansen Rethink plastics.

– Vi kommer att arbeta hårt för att skärpa förslaget så att det verkligen ger effekt. Att tackla den tillsatta plasten i produkter är bara toppen av isberget när det kommer till att lösa problemet med mikroplast. Men det är ett nödvändigt steg, säger Elise Vitali vid EEB i ett uttalande.

Effekterna av utsläppen i miljön är fortsatt relativt okända. Det har dock konstaterats att upptaget av plasterna i kroppen påverkar fortplantningen negativt hos en del små marina arter.

Vissa mikroplaster bryts heller inte ner i naturen under överskådlig tid, utan kan stanna kvar i kretsloppet under tusentals år. Det är enligt ECHA inte möjligt att bedöma de långvariga effekterna av exponeringen i naturen.

Svenska Kemikalieinspektionen har deltagit i arbetet med förslaget och välkomnar att problemet ser ut att hanteras på europeisk nivå. Huruvida de bedömer förslagen som tillräckliga är dock inte klart ännu. Förslaget ska nu gå ut på remissrunda under våren och kommer troligen upp till beslut hos EU:s medlemsländer i början av 2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV