Radar · Nyheter

Många EU-länder har skadliga nivåer av luftföroreningar

Det går ordentligt knackligt för EU-länderna att nå de egna luftkvalitetsmålen. Miljöorganisationer samlas nu i en koalition för att trycka på för att kommissionen ska dra fler länder inför rätta.

Sju av åtta medlemsländer har inte infört tillräckliga styrmedel för att leva upp till de internationella regelverk som de antagit för att förbättra luftkvaliteten. Det visar en samordnad granskning av femton EU- och icke-EU-länders revisionsmyndigheter som släpptes förra veckan.

Granskningen sällar sig därmed till det material som EU-kommissionen redan har om bristerna hos medlemsländerna. Totalt bedöms 23 av medlemsländerna inte följa regelverket. Kommissionen har redan dragit åtta länder inför domstol, men fler borde därmed stå i kö.

Storkoalitionen Green10 som samlar stora delar av den europeiska miljörörelsen trycker nu på för att nästkommande kommission slutar ta politiska hänsyn och drar fler länder inför rätta. Totalt beräknas den förorenade luften i unionen orsaka 400 000 förtida dödsfall varje år.

Sverige ingick inte i den senaste granskningen, men regeringen är redan satt under lupp hos EU-kommissionen för hur de har införlivat tidigare regelverk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV