Radar · Nyheter

Italien stoppar ännu en räddningsbåt

Den tyska hjälporganisationen Sea watch har sedan 2014 räddat tusentals migranter i sjönöd på Medelhavet. Förra veckan fick de sitt fartyg beslagtaget av, enligt dem, politiska skäl.

Efter att räddningsfartyget Sea watch 3 lämnade av 47 räddade migranter i den italienska staden Catania, blev det tagit i beslag av kustbevakningen efter en teknisk inspektion.

Myndigheten uppger att de hittat oegentligheter enligt havsrättskonventionen och att skeppet måste ligga kvar i hamn tills detta åtgärdats.

Organisationen Sea watch menar att de följer alla tekniska och juridiska föreskrifter och att tillslaget är politiskt motiverat.

– Medan FN betonar vikten av civila räddningsaktioner till havs, så agerar Italien – med stöd av andra europeiska regeringar – för att förvandla Medelhavet till en dödlig zon fri från mänskliga rättigheter, genom att hindra det sista aktiva räddningsfartyget från att utföra sitt uppdrag, säger Johannes Bayer, ordförande för Sea watch, i ett uttalande.

Tillslaget är det senaste i raden som Italiens högerpopulistiska regering utfört mot räddningsorganisationer på Medelhavet sedan förra sommaren. I december tvingades Läkare utan gränser och SOS Méditerranée avbryta sitt räddningsarbete med fartyget Aquarius.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV