Radar

Rekordregn drar över Australien

En invånare försöker ta sig fram på en översvämmad gata i Townsville i Queensland, Australien.

Efter regn kommer solsken, brukar det heta. I Australien har det i stället blivit enorma regn efter en het sommar. Nordöstra delen av landet har på bara några dagar fått mer än ett års normalt regnande.

De senaste åtta dygnen har staden Townsville i nordöstra Australien fått mer än ett års normal nederbörd. Över 1,65 meter regn har enligt tv-kanalen ABC uppmätts i staden och tusentals har fått sina hem förstörda. Nu kallas militären in för att bygga skyddsvallar för de nya regnmassor som väntas.

Myndigheterna varnar för tornador och ännu mer regn under de närmaste dagarna och uppmanar invånarna att sätta sig i säkerhet. Ytterligare 20 000 hus riskerar att förstöras i ovädret, som även inkluderar stormar som mäter upp emot 28 sekundmeter.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Chris Brookehouse i Townsville till ABC.

Hans hus står under en meter vatten.

– Mängden vatten är ofattbar. Nedervåningen är helt förstörd, kylen och frysen flyter omkring, säger han.

Mängden nederbörd i delstaten Queensland det senaste dygnet
Mängden nederbörd i delstaten Queensland det senaste dygnet. Grafik: Johan Hallnäs/TT

Hundraårsstorm

För att göra situationen ännu värre rapporterar tidningen Townsville Bulletin att ett flertal saltvattenkrokodiler synts i vattenmassorna i Townsville.
Staden drabbades av ett liknande regnoväder 1998, som då sades vara det största i mannaminne och som inte skulle kunna upprepas, enligt ABC. Men det har det – med råge.

– Det här är inte det största ovädret på 20 år, det här är en hundraårsstorm, säger delstaten Queenslands premiärminister Annastacia Palaszczuk enligt AFP.

– Det här saknar motstycke, vi har aldrig sett något sådant här tidigare.

Välkommet regn

Regnovädret drabbar stora områden i delstaten Queensland, men alla är inte lika ledsna över regnet. Delstaten har tidigare under den sommar som nu pågår på södra halvklotet drabbats hårt av långvarig torka, och all form av nederbörd ses som positiv av bönderna.

– Det här är en välkommen hjälp, i synnerhet i våra västra områden. Inte bara att få regn på marken utan att kunna fylla på vattenreserverna, säger Palaszczuk.

Medeltemperaturen i landet under januari hamnade över 30-strecket – för första gången sedan statistik började föras, enligt Australiens väderbyrå BOM. Bland annat hade staden Birdsville i västra Queensland över 45 grader tio dagar i rad.