Radar

LO ska slå mot SD i EU-valet

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.

LO uppmanar medlemmarna att rösta på S i EU-valet för att svenska arbetsvillkor ska försvaras. SD ses som huvudmotståndare.

”Trygghet för vanligt folk” och ”Ta tillbaka kontrollen!” är de främsta slagorden i LO:s valplattform inför Europaparlamentsvalet den 26 maj.

– För LO-medlemmar är det här ett väldigt viktigt val, säger LO-ordförande Karl Petter Thorwaldsson till TT.

Han anser att Sverige de senaste åren nått stora framgångar när det gäller att slå vakt om svenska löner och arbetsvillkor för utländsk arbetskraft i Sverige. Det har skett med hjälp av EU:s nya så kallade utstationeringsdirektiv.

LO varnar

Nu varnar LO sina medlemmar för att politiska krafter kan försöka riva upp direktivet.

– Högern i Europa vill flytta tillbaka den kontroll vi fått de senaste åren, säger Thorwaldsson.

– Ju fler röda röster det finns i Europaparlamentet, desto starkare skydd kan vi ge för den lagstiftning som är ändrad.

LO-ordföranden vill också se EU-regler för utländska åkare som utför inrikestransporter i Sverige.

– Vi ska betala löner och villkor på svensk nivå för alla jobb som utförs i Sverige, så att det inte tränger undan svenska arbetare, säger Thorwaldsson.

SD huvudmotståndare

Liksom i EU-valet 2014 så kräver LO att ett socialt protokoll införs i EU:s fördrag, där grundläggande fackliga fri- och rättigheter överordnas ekonomiska friheter.

LO vill också att EU satsar mer på utbildning och forskning. Det ska finansieras med minskat jordbruksstöd, inte en större EU-budget.

LO ser Sverigedemokraterna (SD) som sin huvudmotståndare, även om också SD talar om att svenska villkor ska gälla på svensk arbetsmarknad.

– Det vore en katastrof för Europas framtid om de här nynationalistiska, främlingsfientliga krafterna tar makten, säger Thorwaldsson.

Han förutser en mer ideologisk fajt i detta EU-val än de tidigare.

– Det har ju blivit så att valet för LO-medlemmar står mellan S och SD. De andra borgerliga partierna är ju väldigt små bland arbetare, säger Thorwaldsson.