Radar

Kufisk galax upptäckt

Rymdteleskopet Hubble servades för sista gången 2009.

En liten ”kufisk” galax har lurat i vår kosmiska bakgård, men nu är den upptäckt och har fått namnet Bedin 1, rapporterar NBC News. Än en gång är rymdteleskopet Hubble att tacka för att vetenskapens horisonter vidgas.

En grupp astronomer använde Hubble för att studera en anhopning stjärnor i Vintergatans ytterkant cirka 13 000 ljusår bort. Efter att ha analyserat stjärnornas ljusstyrka och temperaturer insåg astronomerna att de i själva verket oväntat funnit en ny galax.

Bedin 1 ligger 30 miljoner ljusår bortom Vintergatans ytterkant. ”Det var sannerligen ett slumpartat fynd”, skriver Luigi ”Rolly” Bedin vid det astronomiska observatoriet i Padova till NBC News MACH.

Den italienske astronomen, som lett forskarlaget och är huvudförfattare till artikeln i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, får också äran att namnge upptäckten.

Till skillnad mot Vintergatan, en så kallad spiralgalax, är Bedin 1 en sfärisk dvärggalax. Den är 30 gånger mindre än Vintergatan och tusen gånger ljussvagare.

Den nyfunna galaxen uppskattas vara cirka 13 miljarder år gammal och därmed, enligt astronomerna ” ett levande fossil från det tidiga universum”. Skapelsen av universum skedde i big bang för ungefär 13,8 miljarder år sedan.