Glöd · Debatt

Panelen: Vad tycker du om förändringarna i migrationspolitiken?

Fler flyktingar ska få rätt till familjeåterförening enligt Januariavtalet. Samtidigt förlängs den tillfälliga migrationslagen i två år till. Vad tycker du om det här, hade du velat se några andra förändringar på migrationsområdet?

– Det är ovärdigt Sverige att vi leker med flyktingars liv och hälsa genom tillfälliga uppehållstillstånd. Att få bo med sin familj är en mänsklig rättighet som vi som stat signat upp på. Fattar inte att Sverige håller på och jiddrar med så grundläggande mänskliga värden.

Alejandra Cerda, 29 år, hållbarhetsbloggare, Göteborg

– Jag tycker familjeåterförening är bra, men att förlänga lagen är dåligt. Jag vill ha fler lagliga vägar in i Sverige, så att istället för att människor behöver fly under vedervärdiga föhållanden så kan de få inresetillstånd och en säker resa hit. Dessutom bör EU:s kvotflyktingssystem utökas rejält.

Olle Hilborn, 33 år, språkrör för MP Karlskrona, Jämjö

– Rätten till familjeåterförening är så klart bra, men det är alldeles för lite. Vi har varit bundna av barnkonventionen att ha det hela tiden, och att vi under en period bara struntade i det är en skandal. Att det kommer tillbaka är inte ett framsteg utan en återgång till minimum. Vad vi behöver är samma sak som tidigare: de med skyddsbehov behöver få stanna. Så har det inte varit på mycket länge.

Isak Gerson, 27 år, redovisningsekonom och syndikalist, Stockholm